Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ve Adana Kent Konseyi’nin katkılarıyla düzenlenen Otizm Farkındalık Konferansı’nda, otizmin bilinmeyen yönleri anlatıldı.

    Otizmle ilgili doğru farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen konferans Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirildi. Seminere Hollanda Otizm Derneği’nce Otizm Elçisi olarak görevlendirilen otizmli yazar Birsen Başar konuşmacı olarak katıldı. Konferansta; Birsen Başar’dan önce söz alan otistik çocuk annesi ve Adana Otizm Derneği kurucusu İkbal Özlem Arıoğlu, 2 yaş 9 aylıkken oğlunun otizmli olduğunu öğrendikten sonra yaşadıklarını anlattı ve salonu dolduranları duygulandırdı.

    Çoğunluğunu öğrencilerin ve otistik çocuk sahibi ailelerin oluşturduğu dinleyici topluluğuna hitap eden Birsen Başar, otizmin yaşamında oluşturduğu zorlukları anlattı. Otizmin bilinmeyen yönlerine ve otistik çocuk sahibi ailelerin yaşadığı sorunların büyüklüğüne değinen Birsen Başar, otizmlilerin en ilginç yanlarının yalan söylemeyi bilmemeleri, her konuda bilgileri dahilinde gerçekçi yaklaşımları olduğunu belirtti.

    Birsen Başar, otizmde yaşanan sorunları anlatmanın ve hayatı paylaşabilmenin yolunun konferanslar ve söyleşiler vererek insanları bilgilendirmekten geçtiğini kaydederek, özellikle de yetişkin otistiklerin yaşadıklarını anlatmanın güçlüklerine değindi.

    OTİZM TOPLUMSAL BİR SORUN

    Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Op. Dr. Fatih Karayandı da ortak amaçlarının otizmli çocukların bugününü ve geleceğini güzelleştirmek, onların sosyal hayatın içerisinde olmalarını sağlayarak, yaşam kalitelerini arttırmak olduğunu söyledi. Dr. Karayandı, “Otizmin zorluğunu çeken binlerce aile var. Amacımız otistik bir bireyin düşünce yapısını insanlara anlatmaktı. Otizm yaşam boyunca süren bir engel türüdür. Bu nedenle mücadele veren tüm aileler büyük güçlükler çekmekte ve sıkıntılar yaşamaktalar. Otizm bu anlamda toplumsal bir sorundur. Ancak bu sorun toplumsal dayanışma ile hafifletilebilir. Çocukların sosyal hayata daha fazla katılmalarını sağlayabilir, karşılaştıkları güçlüklerin bir kısmını aşmaları için katkı sağlayabiliriz. Birsen arkadaşımız otistik olup kendini ifade edebilen nadir insanlardan biri. Otizmi en iyi bir otistiğin anlatacağını düşündüğümüz için böyle bir organizasyon yaptık. Destekleyen herkese teşekkür ederim.” diye konuştu.

    Katılımcıların ilgiyle dinledikleri konferansın ardından Başar; öğrencilerin, otizmli çocuk sahibi ebeveynlerin ve diğer katılımcıların sorunlarını dinledi ve sorularını yanıtladı.Başar, 'Ben de Fark Edilmek İstiyorum' ve 'Otizm ile yaşamak' adlı kitaplarını okuyucularına imzaladı.