Samsun'un Alaçam ilçesinde Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından arazi toplulaştırma çalışmaları başlatıldı.

Konu hakkında açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Tarım Reformu Kanunu uyarınca Alaçam'ın uygulama alanı olarak ilan edildiğini söyledi. Güven, Alaçam ilçesi, Doyran, Toplu, Göçkün, Etyemez, Gökçeboğaz, Habilli, Karlı, Soğukçam, Yeniköy, Yukarıelma, Zeytin, Yakacık ve Fatih mahallerini kapsayan Genel Müdürlüğün yatırım programında yer alan Samsun Bafra Alaçam Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi'nin 19 Ekim 2012 tarihinde firmaya yer teslimi yapılarak işe başlatıldığını bildirdi.

Söz konusu proje kapsamında tapu kayıtları ve kadastral bilgiler gibi proje için gerekli veriler temin edilmiş ve bu verilere dayanarak sayısallaştırma, orto fotolar ve alan kontrolleri tamamlanmış olduğunu kaydeden Güven, açıklamasında şu bilgileri verdi: "İlgili mahallelerde sosyal yapı incelenerek raporlar oluşturulmuştur. Toprak etütleri yapılarak toprak sınıflaması haritaları hazırlanmış ve toplulaştırma sahasında derecelendirme çalışmaları tamamlanmıştır. Ayrıca proje alanında DSİ tarafından uygulanacak sulama ve drenaj şebekeleri de göz önünde bulundurularak blok planları hazırlanmıştır. Hazırlanan blok planları üzerinde parselasyona esas olacak arazi maliklerinden tercih alma işlemleri İl Müdürlüğümüzce daha önce de duyurulduğu üzere 01.09.2014 tarihinde başlamış olup 17.09.2014 tarihinde sona ermiştir. Ancak tercih işlemlerine katılamamış çiftçilerimizin mağdur olmamaları için Alaçam'da bulunan büro da tercih alım işlemleri yapılmaktadır. Malik tercihlerinin değerlendirilmesi sonucunda parselasyon planlaması yapılacak olup mahallinde alışılmış usullerle duyurulacak ve her mahallede 15 gün süreyle askıda kalacaktır. Çiftçilerimizin planlamayı takip ederek arazilerinin yeni konumlarını öğrenmeleri ileride oluşabilecek mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla önem arz etmektedir. Arazisinin yeni konumundan memnun kalmayan malikler 15 günlük süre içinde itiraz hakkına sahiptir. Maliklerin bu itirazları ikinci parselasyon askısında değerlendirilecektir. İkinci parselasyon askıları sonunda yine 15 gün süre ile itirazlar değerlendirilecek, sonrasında üçüncü ve son askı yapılarak proje kesinleşecektir. Bu işlemlerden sonra yer teslimi ve tapu tescil işlemleri yapılacaktır."

Maliklerin kolaylıkla ulaşabilmeleri amacıyla Alaçam'da Yeni Cami Mahallesi Bafra Caddesi İnönü Sokak (Alaçam Müftülüğü yanı) No: 10 Kat: 3 adresinde ofis oluşturulduğunu hatırlatan Güven, maliklerin tercih işlemleri, askı itirazları ve diğer talepleri için bu adrese başvurabileceklerini belirtti.