Almanya'da yaşayan 760 bin göçmen işadamı, içlerinde çok sayıda Almanın da olduğu toplam 2 milyon 200 bin kişiye iş imkânı sağlıyor. Alman devlet kanalı ARD'de yayınlanan “Göçmenler, işyeri oluşturma motoru oluyor” başlıklı haber, göçmenlerle ilgili çoğunluk toplumunda bilinmeyen gerçekleri ortaya koydu.

Göçmen işletme sahiplerinin sayısının “halen artış eğilimi gösterdiğinin” de belirtildiği röportaj haberde, Türk göçmenlerle ilgili olarak ise “İşadamları deyince kimin aklına işletme sahibi olarak dönerciler, meyve-sebze satıcıları veya terziler geliyorsa yanlış tahmin ediyor.” ifadeleri kullanıldı.

Türklere yönelik klişelerin yanlış olduğu istatistik veriler ve işletme yerleri gösterilerek sunuldu. Berlin'de yaşayan iki Türk işadamının tanıtıldığı haberde göçmenlik potansiyeli ile oluşan yeni iş sahalarının önemine vurgu yapıldı. Alman çoğunluk toplumuna göçmenlerle ilgili mesajlar veren devlet kanalı haberinde, “Almanya için göçmen işadamları hiç bu kadar önemli olmamıştı” ifadesini de kullandı. Medyada Kreuzberg ilçesinin sebze ve döner satıcılarından sıkça görüntüler sunularak pekiştirilen klişelerin yanlışlığı da dile getirildi.

Haberde başarı örneği olarak ses kaydı sektöründe çalışan bir Türk işadamına da atıfta bulunularak özetle şu cümlelere yer verildi: “Berlin'de yaşayan göçmenler tüm alanlarda çalışıyorlar ve uluslararası anlamda da başarılılar. Bazı işadamları örneğin ABD'li şirketlerle rekabet ederek çalışıyorlar. Göçmen kökeninden ötürü farklı klişelere maruz kalanlar şimdi işadamı olarak başkalarına istidam yeri imkânı sağlıyorlar. Şimdi bankalar onlarla çalışmak istiyorlar. Kredi alımında yaşanan güçlükler de artık geride kaldı.”

Almanya'da 2,2 milyon kişiye iş imkânı sunan göçmen işletmecilerin ülkenin kalkınmasına sağladığı katkıların dile getirildiği programda bir işadamının söylediği “Geçerli olan sadece başarıdır, köken değil.” sözü merkeze alındı.

60 TIR'LI NAKLİYE ŞİRKETİNDE 7 MİLLETTEN 75 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Almanya'ya 7 yaşında gelen bir işadamının şirketinin de tanıtıldığı haberde, “tek nakliye aracı olan şirketin araç sayısını 60'a yükselttiğini, içlerinde Almanların da olduğu 75 kişinin çalıştığı işletmede 7 ülkeden insanın olduğu” kaydedildi. “Almanya'da patron olmak doğaldır.” ifadesinin yer aldığı haberde “çalışma ve azmin önemine” dikkat çekilerek Alman çalışanlar da görüntülendi.

“GENÇLERE MESLEK EĞİTİM YERİ DE SAĞLIYORLAR”

Bu arada haberde bir mülakatı yer alan Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Berlin Eyaleti Ekonomi Bakanı Cornelia Yzer şu görüşleri dile getirdi: “Berlin'de kurulan her iki işletmeden biri hem istihdam yeri oluşturuyor hem de gençlere meslek eğitim yeri sağlıyor.”