Almanya'da Bertelsmann Vakfı’nın araştırmasına göre ülke genelindeki anaokullarda kaliteli eğitim sunulması için 120 bin ek eğitmene ihtiyaç var. Yuvalardaki yer kapasitesi artmasını olumlu karşılayan vakıf, ancak kadro darlığından eğitim kalitesinin düşük olmasını eleştirdi. Vakıf, tüm eyaletlerde aynı standardın sağlanmasını talep etti. Almanya’da geçen yılın Ağustos ayından itibaren bir yaş üzeri çocukların hepsi yuvaya gitme hakkına sahip. Anaokulları üzerinde araştırma yapan Bertelsmann Vakfı, yuvalarda eğitmen sayısının eksikliğinden dolayı ülke genelinde aynı kalitede eğitim sunulmadığını tespit etti.

“Eyaletlerin okul öncesi eğitim sistemleri değerlendirmesi” başlıklı araştırmaya göre doğu ve batı eyaletleri arasında anaokullarındaki personel sayısında büyük farklılıklar mevcut. Bertelsmann Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Jörg Draeger, Bremen ve Baden-Württemberg eyaletlerindeki yuvalarda bir eğitmenin üç çocukla ilgilendiğini, Saksonya-Anhalt’ta ise bu sayının 6 olduğuna dikkat çekti. Draeger, “Bizim acilen tek tip kalite standardını düzenleyecek Federal Anaokulu Yasası’na ihtiyacımız var” dedi. Vakfa göre okul öncesi kaliteli eğitim sunabilmek için ek olarak 120 bin eğitmen istihdam edilmesi gerekiyor.

Üç yaş altı ve üstü olarak iki yaş grubunu değerlendiren araştırmada şu ilginç detaylar ortaya çıktı: Doğu eyaletlerde bir eğitmen başına 3 yaş altı grubundan ortalama 6,3 çocuk denk gelirken, batı eyaletlerde ise bu sayı 3,8’i oluşturdu. Diğer grupta ise batıda bir eğitmen ortalama 9,1 çocukla ilgileniyor. Batıda ise eğitmen başına 12,7 çocuk düşüyor. Bir eğitmenin çalışma saatinin sadece yüzde 75’ini çocuklara ilgilenmeye ayırabildiğini, diğer kalan kısmı görüşme ve mesleki eğitim için ayırdığını göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çeken vakıf, bundan dolayı eğitmen başına düşen çocuk sayısının daha yüksek olduğunu savundu.

Okul öncesi kaliteli eğitim verilmesi açısından bunun elverişli olmadığı vurgulayan Bertelsmann Vakfı, kaliteli eğitim sunabilmek için bir eğitmene 3 yaş altındaki en fazla üç çocuk, büyüklerde ise 1’e 7,5 olması gerektiğini öne sürdü. Vakfa göre ayrıca eğitmen kadro sıkıntısını aşmak için yuvalara her yıl ek olarak 5 milyar Euro ayrılması gerekiyor. Şu an ise yuvaların personeline 14 milyar Euro harcanıyor. 1 Mart 2014 itibariyle üç yaş altındakiler için ülke genelinde 662 bin yer sunulmakta. Ancak geçen yıl yürürlüğe giren yasa çerçevesinde 750 bin yer sunulması gerekiyordu.