Almanya'nın başkenti Berlin’de Federal Kriminal Dairesi Başkanı Jörg Ziercke ve BİTKOM Başkanı Prof. Dieter Kempf siber suçlarla ilgili raporlarını tanıttı.

Polisin kriminal istatistiğine göre 2013 yılında 64 bin 426 siber suç kayıtlara geçti. Bu önceki yılın rakamına göre yüzde 1 oranında bir artış anlamına geliyor. Ancak bu rakamın polisin kayıtlarına yansıyan rakam olduğu ve yansımayan olayların sayısının daha yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.

Ayrıca belli suçlarda ciddi bir artış gözlendiği kaydediliyor. İnternette işlenen ve vatandaşların mağdur olmasına yol açan suçlardan biri dijital kimlik bilgileri ve şifrelerin çalınarak işlenen suçlar.

Dolandırıcılar geliştirdikleri teknik imkanlarla vatandaşların online bankacılık için kullandığı bilgilere ulaşıyor ve vatandaşın banka hesabını boşaltıyor. Geçen sene polis bu alanda 4 bin 96 olayı kayıtlarına geçirmiş. Bu önceki yılın rakamlarına göre yüzde 19 oranında bir artış anlamına geliyor. Bunların her birinde meydana gelen ortalama zarar ise 4 bin Euro’yu buluyor.

Dolandırıcıların 2012 yılında geliştirilen ve online bankacılıkta vatandaşın cep telefonuna gönderilen işlem şifresine bile ulaşmayı başardıkları kaydediliyor.

BİLGİSAYARI KİLİTLEYİP, AÇMAK İÇİN PARA İSTİYORLAR

İnternet ortamında işlenen bir başka suç türü ise şantaj. Dolandırıcılar internet kullanıcılarına mail gönderip bilgisayarlarından suç işlendiğini öne sürüyor ve bilgisayarın kapatıldığını iddia ediyor. Ancak bilgisayarın tekrar açılmasının da mümkün olduğu ve bunun 100 Euro karşılığında açılabileceği belirtiliyor. Çoğu kullanıcının ise bu tuzağı fark edemediği ve 100 Euro’yu yüksek bir para miktarı olarak görmediği için ödediği belirtiliyor.

2013 yılında bu şekilde hedef bilgisayara zarar veren ve kilitleyen toplam 6 bin 754 program tespit edildiği kaydedildi. Bu şekilde siber suç mağduru olanların sayısı geçen sene 64 bini bulmuş.

Bu şekilde ortaya çıkan zarar ise 42,6 milyon Euro’yu buluyor. Toplam 257 bin olayda internetin suç aleti olarak kullanıldığının tespit edildiği belirtiliyor.

ÜÇ KİŞİDEN BİRİ KORKUDAN ONLİNE BANKACILIK YAPMIYOR

BKA Başkanı Jörg Ziercke şirketler, devlet kurumları ve özel kişiler olmak üzere herkesin internet suçu kurbanı olabileceği uyarısında bulunuyor. Ziercke, internet suçları ile mücadele için ise devlet kurumları, bilim çevreleri ve ekonomi çevrelerinin omuz omuza vermesinin önemine işaret ediyor.

Bu suçlar vatandaşın internet kullanımını da etkiliyor. BİTKOM’a göre vatandaşların yüzde 47’si hassas bilgilerini internet üzerinden e-mail yoluyla göndermiyor.

Yaklaşık üçte birlik bir kesim (yüzde 29) online banking yapmazken neredeyse her dört kişiden biri ise (yüzde 24) internet üzerinden alışveriş yapmıyor. Yine dörtte birlik bir kesim sosyal medyayı kullanmıyor. Dieter Kempf, “Bu rakamlar alarm verici, zira dijital gelişimi frenliyor.” diyor.