Artvin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü-Artvin Gençlik Merkezi’nin misafiri olarak komşu ülke Tiflis’i ziyaret eden 20 kişilik grup 2 gün içerisinde gezilmedik yer bırakmadı.

Artvin Gençlik Merkezi tarafından Türkiye ile Gürcistan arasında gerçekleştirilen Tarih Kültür Gezisi ve Çalışma Ziyareti kapsamında Artvinli gençler, Tiflis ve Pankisis Vadisini ziyaret etti. Programla iki ülke arasındaki dostluk bağını güçlendirmek, tarihi, sosyal ve kültürel değerleri ön plana çıkararak gençlerin birbirlerini daha iyi tanımalarını sağlamak ve Ramazan ayı geleneklerinin Müslüman köylerde nasıl yaşandığı ve yaşatıldığını yerinde gözlemlemek amaçlandı.

Artvin’den Tiflis’e giden 18-29 yaş aralığındaki 20 kişilik heyet Müslüman Çeçen köylerindeki halk tarafından coşkuyla karşılandı. Artvinli gençler Gürcistan’ın başkenti Tiflis ile Pankisis Vadisinde bulunan Duyisi, Cokolo, Birkiyani ve Omolo köylerinde incelemelerde bulunarak Gürcistan’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında kültürel zenginlikleri hakkında da bilgi aldı.

Kafile Gürcistan Spor ve Gençlik İşleri Bakanlığı’nı ziyaret ederek burada Bakan Yardımcısıyla buluşma gerçekleştirip; Gürcistan’daki gençlik çalışmaları ve Bakanlığın gençlik alanında yaptığı faaliyetler hakkında bilgi aldıktan sonra Gürcistan’ın Müslüman Çeçen köyleri Duyusi, Cokolo, Birkiyani ve Omolo’yu ve Tatsminda Seyir Tepesi, Sameba Holitrinity Kilisesi, Barış Köprüsü, Tatar Meydanı, Botanik Bahçe, Ortacala Kalesi, Osmanlı Hamamları ve Cuma Camiini ziyaret etti.

Programın ilk gününde Tifis’teki Gürcistan Spor ve Gençlik İşleri Bakanlığı’na giden heyet burada Bakan Yardımcısı Nugzar Kandelakı ile görüştü. Bakan Yardımcısı gençlerle ilgilendiklerini ve onları önemsediklerini, Gürcü, Çerkez, Azeri faklı kültürlerden insanlarla bir araya gelerek arkeolojik çalışmalar yaptıklarını, amaçlarının farklı kültürlerden gençleri bir araya getirerek gençleri zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak olduğunu, görme engellilere yönelik İncil yazıldığını ve Kur’an-ı Kerim yazmak için de çalışmalar başlattıklarını ve yapmış olduğumuz bu kültürlerarası diyalogdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Artvin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bahattin Yetim ise konuşmasında Bakanlığın çok yönlü olarak çalışmalarına devam ettiğini, biri gençlik diğeri spor olmak üzere iki başlıkta faaliyetlerin sürdürüldüğünü, engellilere yönelik çalışmaların yapıldığını ve bu alanda antrenör yetiştirildiğini, Türkiye - Gürcistan özelinde bir ayağı Artvin’de bir ayağı Batum’da olan sportif faaliyetlerin yapılmasını arzu ettiklerini, Artvin Gençlik Merkezi’nin Eurodesk Temas Noktası olduğunu ve bu noktada uluslar arası çalışmalarda ortaklıklar kurulabileceğini ve söz konusu projenin temel amacının ‘İnsan bilmediğinin düşmanıdır.’ sözünden hareketle gençlere komşu ülke, komşu millet, komşu toprakları tanıtarak düşmanlık yerine dostluğun kazanmasının amaçlandığını dile getirdi.

Konuşmalar sonrasında gençlerin soruları cevaplanarak karşılıklı hediyeler verildi ve yeniden buluşmak üzere ayrıldı.

Gezinin 2. gününde Tiflis şehri gezildi. İlk olarak Özgürlük Anıtı’nın bulunduğu Tatar Meydanı ziyaret edildi. Sonrasında Tatsminda Seyir Tepesi, Sameba Holitrinity Kilisesi, Barış Köprüsü, Botanik Bahçe, Ortacala Kalesi, Osmanlı Hamamları ve Cuma Camiini inceleyen gençlik heyeti, Gürcistan’daki programı bitirerek Türkiye’ye geri döndü.