Kırıkkale’de ayçiçeği ekim sahalarında mildiyö hastalığı tespit edildi.

Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne bağlı teknik ekipler, ayçiçeği tarlalarında yaptığı kontrollerde mildiyö hastalığının yoğun bir şekilde olduğunu saptadı. Hastalığın bu yıl yoğun bir şekilde meydana gelmesinin aşırı yağmur ve nem ile birlikte daha sonrasında havaların ısınması meydana geldiğini açıklayan Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Üreticilerin verim kaybına sebebiyet vermemek için il ve ilçe müdürlükleriyle irtibata geçilerek ilaçlı mücadelenin zamanında yapılması gerektiğini vurguladı.

Hastalığa karşı kültürel mücadelenin büyük önem taşıdığını açıklayan Kırbaş, mücadele için çiftçilerin şu konulara dikkat etmesini istedi: “Sağlıklı bitkilerden elde edilmiş tohumluk kullanılmalıdır. Böylece, bir yandan sağlıklı bitkiler elde edilmiş, öte yandan da toprak bulaştırılmamış olur. Sık ekimden kaçınılmalıdır. Ekim nöbeti uygulanmalıdır. Ağır bulaşık alanlarda buğday ve pancar gibi bitkilerde 7 yıllık bir ekim nöbetine girilmelidir. Bu arada düzenli bir yabancı ot savaşımı canavar otuna karşı mücadele yapılmalı. Böylece kendiliğinden yetişen ayçiçekleri yok edilmiş ve dolayısıyla fungusun canlılığını sürdürecek olan bitkisel ortam ortadan kaldırılmış olur. Dayanıklı çeşit ekilmelidir. Yeni geliştirilen ayçiçeği hibritlerine dominant dayanıklılık geni aktarılabilmiştir. Tarlada görülecek hastalıklı bikriler sökülüp yok edilmelidir. Bu işlem, bitkiler henüz küçükken yapılırsa, bu bitkilerden sağlam bitkilere olacak bulaşmalar önlenmiş olur. Bitki artıkları hasattan sonra sökülüp yakılmalıdır. Tarlada su göllenmesine fırsat verilmemeli. Tarla drenajı iyi yapılmalıdır.” Hastalığa karşı kimyasal savaşımda tohum ilaçlamasının önemli olduğunu belirten Kırbaş, tohum ilaçlamasıyla hastalık etkili bir şekilde kontrol altına alınabileceğini kaydetti.

MİLDİYÖ HASTALIĞI
Mantari bir hastalık olan mildiyö, havaların ısınması ve nem seviyesinin yükselmesiyle kendisini gösteriyor. Yapraklar üzerinde önce küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekelerin belirmesine yol açan hastalık, ilerledikçe renkleri kahverengi ve siyaha dönüşüyor. Uygun havalarda hastalık yaprak saplarına, bitkinin dal ve saplarına doğru ilerliyor, daha ileri safhalarda lekeler yırtılıyor, kuruyor ve bazen çürüyor. Meyvelere de geçebilen hastalık, esmer lekeler bırakırken ürünün hem miktarını hem de kalitesini olumsuz etkiliyor.