ASTAŞ Gayrimenkul ile Astoria AVM/Residence, Bellevue Residence, Maçka Residence, Bodrum Mandarin Hotel gibi projeleri hayata geçiren Vedat Aşçı'nın, temellerini 1980'de attığı Astaş Grubu, ilk göz ağrısı olan hazır giyim ve konfeksiyon makinelerinde de gayrimenkul ve turizm kadar iddialı.

Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı H. Kaya Aşçı, grubun yıllık değerlendirme toplantısında, Türk tekstilinin kaliteden ödün vermediği sürece büyüdüğünü vurguladı. Aşçı, ‘’Astaş Juki olarak, güçlü markalarla bu büyümeye katkı sağlıyoruz. Hazır giyim, konfeksiyon makinelerinde 24 dünya markasını temsil ediyoruz. Yıllık ciroda 100 milyon doları geçtik.'' dedi.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada çatışmaların, siyasi ve ekonomik krizlerin yaşandığını, bu moral bozucu ortama rağmen işine sıkı sıkı sarılanların olumsuzlukların üstesinden geldiğini aktaran Kaya Aşçı, ''Biz de grup olarak sürekli büyüyoruz. Çalışanlarımıza şunu öğütlüyorum, iç ve dış krizler olabilir. Sen işine sıkı sıkı sarıl. Zincirin kopan halkası, çürük halkası sen olma. 100 milyon dolar ciroyu, 230 kişilik istihdam ile yakaladık, 19 ülkeye ihracat yaptık. Yıllardır tekstilde Juki markasıyla anılıyoruz, fakat, bugün Bullmer, Zünd, Algotex ve daha birçok markanın temsilcisiyiz. Bunlara kendi markalarımızı da eklemeye başladık. Kendi Ar-Ge'mizin ürünü olan Astron poşetleme makinesi ile de iddialıyız. Önümüzdeki 1-2 yılda kendi ürünümüz olan kesme (cutter) makinelerini göreceksiniz.’’ diye konuştu.

Astaş Juki Yönetim Kurulu üyesi Turgay Aşçı da geçmişte her yıl onbinlerce Euro ödeyerek getirdikleri ithal makinelerle aynı kalitede olan poşetleme makinelerini alan hiçbir müşterilerinden garanti süresi içinde şikayet almadıklarını bildirdi. Turgay Aşçı, şöyle devam etti: ''Bir müşterimiz Astron poşetleme makinasını görüp, 'Bunu Almanya'dan mı ithal ediyorsunuz' diye sordu. Alman makine standardını yakaladık. Makinelerin garanti süresi doldu, bize hiç masraf çıkarmadılar. Pazar boş. Daha da büyürüz. Yurt dışına distribütörlük vermeye başlayacağız.
Türkiye, konumu itibariyle hazır giyim ve konfeksiyonda daha çok yol kat edecek. Markalaşma sorunları var, daha iyi noktaya gideceğiz. Marka algısında İtalya 1 numara. Gucci, Armani, Prada gibi markaları var ama onlar da İtalya dışında üretim yapıyor. Biz üretim gücü ve yeniliklere hızlı ayak uydurarak iyi gidiyoruz. Eskiden 4 sezon vardı. Bugün Zara, HM gibi perakende devleri haftalık vitrin yeniliyor. Türk üretici bu hıza ayak uyduruyor.''

ASTAŞ Juki Genel Müdür Yardımcısı Ali Özsamsun da Türkiye'nin teşvikler kapsamında 6 bölgeye ayrıldığını, 2012-2014 döneminde yapılan 8 milyar dolar yatırıma bakınca, teşviklerin karşılık gördüğünü bildirdi. Türk tekstilcilerin yatırım yaptığı Mısır, Suriye gibi pazarlarda yaşanan çalkantıların da bu yatırımı destekledini kaydeden Ali Özsamsun, Türkiye'nin 25 trilyon dolarlık pazarın odak noktasında olduğunu belirtti. Özsamsun, şunları ifade etti: ''Enerji yollarının da kesişim noktasındayız. Çin'i hep tekstil-hazır giyimde rakip görürüz fakat bence değil. Avrupalı bir perakendeci bize perşembe günü 500 mavi, 500 tane de farklı renk gömlek sipariş etse, pazartesi günü vitrinlerinde olur. Çin'i aramış olsa 'kaç konteyner olsun' cevabını alacaktı. Bu avantajımızı iyi kullanıyoruz.''