2014-2016 dönemini kapsayacak olan ve Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yaklaşık 120 bin metal işçisi için pazarlık masasına oturacak Türk Metal Sendikası'nın grup toplu iş sözleşmesinin taslağı kamuoyu ve metal işçileri ile paylaşıldı.

Sendika binasında gerçekleşen Genişletilmiş Temsilciler Meclisi'nde konuyla ilgili açıklama yapan Türk Metal Sendikası Gebze Dilovası Şube Başkanı Uysal Altundağ, "Yaklaşık 600 temsilcimizle Ankara'da yaptığımız anket çalışması ve değerlendirmelerle tüm Türkiye'de üyelerimizi temsil eden temsilcilerimizle geçtiğimiz hafta bir çalışma yapmıştık. Oradaki düşünceler doğrultusunda ortaya çıkan bir taslak olmuştur. Bu taslağın sahibi de hazırlayan da metal işçileridir. Yolumuz açık olsun." dedi. Metal sektöründe çalışan işçi maaşlarına en az yüzde 14 zam istediklerini belirten Başkan Altundağ, şunları söyledi: "Birinci altı ay için, ücretlerde yüzde 14 zam istiyoruz. İkinci altı ayda ‘enflasyon’ oranında artış, Üçüncü altı ayda, enflasyon artı 2 puan artış, dördüncü altı ayda ise yine enflasyon oranında artış diyoruz."

Sosyal yardımlarda, birinci yıl yüzde 20, ikinci yıl ise enflasyon artı 2 puan oranında artış istediklerini hatırlatan Başkan Altundağ, "Asgari ücretle çalışanlar için de ayrıca taleplerimiz var. İşe yeni, giren işçi, Türk Metal Sendikasına üye olduğunda, saat ücretlerine 1. yıl için 40 kuruş, ikinci yıl için ise 45 kuruş eklenecek. Eğer ulaşılan bu ücretin altında kalan eski işçi varsa, onun ücreti de bu ücrete iblağ edilecek. Çocuk parası ise 25 TL olacak." şeklinde konuştu.

Altundağ, şu bilgileri verdi: "Mevcut sözleşmede yasal sürelerden ödenen tazminatın yerine, yasal sürelerin 2’şer hafta fazlasının dikkate alınacak. İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için, eskiden 2 hafta olan ihbar süresi 4 hafta olacak. 6 ay ile 1,5 yıl arasında çalışan işçi için eskiden 4 hafta olan ihbar müddeti 6 hafta olacak. 1,5-3 yıl arasında çalışan işçi için eskiden 6 hafta olan ihbar süresi 8 hafta olacak. 3 yıldan fazla çalışan işçi için eskiden 8 hafta olan ihbar süresi 10 hafta olacak. Bu sürelerden fazla ‘süre uygulaması’ olan işyerlerinde, uygulamaya aynen devam edilecektir."

Başkan Uysal Altundağ, bireysel emeklilikle ilgili de şöyle konuştu: "Türk Metal Sendikası'nın anlaşma sağladığı bireysel emeklilik kuruluşuna Bireysel Emeklilik Sözleşmesi hükümleri çerçevesinde başvuruda bulunan taraf sendika üyesi işçi adına, işveren tarafından da her ay 6 saatlik brüt çıplak ücreti tutarında bireysel emeklilik primi yatırılacak. Sözleşme imzalanan bireysel emeklilik Kuruluşuna, işveren tarafından üye adına yapılan prim ödemeleri, işçinin Türk Metal Sendikasına üye olarak, iş yerinde fiilen çalıştığı sürece devam edecek."

Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayramı olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü sendika üyesi işçilerine Atatürk adına çıkarılan 1 adet tam ‘Ata Lira’ verileceğini vurgulayan Altundağ, toplu iş sözleşmesinin imzasından itibaren iş kazası geçirilmeyen günlere istinaden sendika üyesi işçilere kademeli olarak 100 gün için 100 TL, 200 gün için 150 TL, 360 gün için 200 TL, devamındaki her 100 gün için 50 TL net ilave edilecek tutarda ödeme yapılacağını sözlerine ekledi.

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak'ın da Başkanlar Kurulunun çalışmaları sonucunda ortaya çıkan taslakla ilgili düşüncelerini aktaran Başkan Altundağ, şunları ekledi: “2014-2016 Gurup Toplu Sözleşmesi, bizim için farklı bir anlam ve önem taşıyor. Bu dönem de metal işçilerinin emeği ve ekmeği için, onların insanca çalışma ve insanca yaşama koşullarından uzak düşmemesi için verilecek mücadeleyi tek başına Türk Metal olarak biz yürüteceğiz. Başkanlar Kurulumuzun netleştirdiği bu taslaktaki rakamlar, Türkiye'nin sosyo-ekonomik gerçekleri ile, metal işçilerinin ve işletmelerin gerçeklerinin bir harmanlamasıdır. Sözleşme ile ilgili detayları, önümüzdeki günlerde yine üyelerimizle paylaşmaya devam edeceğiz. Taslağın ve sözleşmenin üyelerimize hayırlı ve uğurlu sonuçlar getirmesini diliyorum. Yolumuz ve bahtımız açık olsun."