Kars'ta MHP'li Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta şehirde oluşturulmaya çalışılan, 'Musluklardan sağlıksız su akıyor' algısına tepki gösterdi. Başkan, musluklardan akan suyun şişe sularından daha kaliteli olduğunun yapılan analizlerle ispatlandığını söyledi.

Başkan Karaçanta, Kars'ın hayal denilen 24 su sorununu çözmesinin ardından oluşturulmaya çalışılan 'Musluklardan sağlıksız su akıyor' algısına açıklık getirdi. Başkan, bir takım hastalıkların sebebinin musluk suyu gösterilmesinin yapılan su tahlilleriyle boşa çıktığına dikkat çekti. Sonuçları basın mensuplarıyla paylaşan Karaçanta, belediyelerinin söylentiler üzerine başlattığı çalışmalar sonucunda Kars Valiliğinin 25 Ağustos'ta yaptığı açıklama ile su numunelerinin gerekli analizlerinin yapıldığını, Kars halkının musluklardan içtiği suyun Kars Halk Sağlığı Müdürlüğü laboratuvarlarındaki tahliller sonucunda, 25730 sayılı 'İnsan Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmenlik' maddelerine uygun olduğunun tespit edildiğini kamuoyuna duyurulduğunu hatırlattı.

Başkan Karaçanta, bu konuda vatandaşlar arasında oluşturulan olumsuz algıya değinerek, "Belediyemizin internet sitesinde, sosyal medyada ve vatandaş arasında, 'Çocuğumuz rahatsızlanmış doktora gittik, doktor da sudan dolayı' dedi. Gibi söylentiler çıkarılmaktadır. Bu konuyu Kars Valisi Günay Özdemir ile konuştuk. Çünkü barajlar Devlet Su İşleri (DSİ) kontrolündedir. Dolayısıyla Valimizin talimatlarıyla DSİ Bölge Müdürümüz, mühendisi ve kimyageri ile kalabalık bir heyet ile muhtelif yerlerden numuneler aldık ve barajlardan su çıkışının bugün Kars'ta satılan şaşal sulardan daha kaliteli olduğunun gördük. Bu su bizim arıtmamızdan geçerek daha bir kalite kazanıyor ve temiz oluyor." ifadelerini kullandı.

HALK SAĞLIĞININ BOZULMASININ SEBEBİ BALIK ÖLÜMLERİ Mİ?

Öte yandan şehirde vatandaşlar ise halk sağlığının bozulmasında 2 ay önce Kars çayında yaşanan çevre felaketinin etkisinin olabileceğini ileri sürüyor. Binlerce balığının öldüğü o tarihten 2 ay geçmesine rağmen laboratuvar sonuçlarının paylaşılmaması tepkilere neden oluyor. Konu en son Kars Valisi Günay Özdemir'e de hatırlatıldığında balık ölümlerinin bu hafta gündeme getirilmemesini isteyen gazetecilere, "Bu hafta Selçukluların 1064'te Anadolu'ya Anı'dan girişinin 950. yılına odaklanalım. Diğer konu bunun önüne geçmesin istiyorum." demişti.

Kamu oyuyla paylaşılan ve laboratuvar bilgisinin olmadığı son açıklamada ise balık ölümlerinin şiddetli yağışlarla yağmur suları ile birlikte suya taşınan organik maddelerin, suda bulunan amonyum ve nitrit miktarını artırdığı, bu nedenle çayda meydana gelen ani oksijen kaybının ölümlere sebebiyet vermiş olabileceğinin değerlendirildiğini ifade edilmişti.