İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hükümete yakın medya organlarında yer alan, baro seçimlerine müdahale ettiği yönündeki iddiaları yalanladı. Kocaoğlu, “Adalet arayan ve dağıtan insana ‘şuraya oy ver’ demek, hem karşımdakine hem de kendime saygısızlık olur.” dedi. Kocaoğlu, İzmir Körfezi’nin taranması için gereken ÇED raporunun onaylanması halinde üç yıl içinde körfezde yüzüleceğini belirtti.

CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak’ı makamında ziyaret eden Başkan Kocaoğlu, ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu hafta sonu yapılacak İzmir Barosu seçimlerine mevcut başkan Ercan Demir lehine müdahale ettiği iddialarını yalanlayan Kocaoğlu, ziyaretin soru cevap bölümünde belediye çalışmalarını anlattı. Eski metropol ilçeler dışında 19 ilçede yeni belediye hizmet binası yapacaklarını aktaran Kocaoğlu, “Altı aylık bir seçim süreci yaşadık. Ardından devam eden zamanda stratejik planımızı, yeni bağlanan yerleri belirledik. Çalışmalarımızı sıraya koyduk, finans durumlarını ayarladık. Üç aşağı beş yukarı belediyede her şey bitti. Şimdi izinleri, kamulaştırmaları yapıp inşaat sürecine başlayacağız. Önümüzde 4,5 yıllık süre var. Bu sürede İzmir’in bütün altyapı sorunlarını bitirmek istiyoruz.” dedi.

İZBAN’IN YENİ ÇEKERLERİ GELİYOR

Yeni ulaşım sistemi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Kocaoğlu, “İZBAN’ın yeni çekerleri geliyor. Metroda çekerlerimiz yetmediği için ilave otobüs hattı koyduk. İZBAN’da da TCDD ile görüşüyoruz. Biz beş dakikada bir sefer yapabilsek yolcu bırakmayız. İstanbul’a, Ankara’ya gidin bir bakın. Fiyatına, yoğunluğuna bakın. Şu anda 4 milyonluk kent olarak bir numaralı, en ucuz ulaşım bizdedir.” dedi.

Şehir dönüşümü konusuna da değinen Kocaoğlu, “Ballıkuyu’da problem yok. Yeşildere’de özel mülkler var. Bir çalışma yapılırsa birbirini tetikleyecek işlerdir. Kentsel yenilemeyle düzenlediğimiz yerleri yapacağız, olmazsa kamulaştırma yapıp yeşil alan yapacağız. Kenti yeniden kurmak durumundayız. Biz İzmir’de birçok yerde kentsel dönüşüm çalışmaları yapıyoruz. Anlaşmalar çok uzun sürüyor. İki tane yasa var. Belediyelerin yetkili olduğu yasa ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalıştığı yasa var. Biz o yasanın hakkaniyetli, adil olduğunu düşünmüyoruz. Gecekondu bölgelerinde değil, rantı yüksek olan yerlerde bu yasa uygulanıyor. Adil ve insana yönelik yasa olarak görmüyoruz. Bizim için öncelikli dönüşüm, yerinde olmasıdır.” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nde 257 proje bulunduğunu vurgulayan Aziz Kocaoğlu, İzmir Körfezi'nde ne zaman denize girilebileceği sorusunu, “Körfezin taranması için gereken ÇED raporu onaylandığı zaman sistemi kurarsam, gerek ilave makine gerek çalışmanın büyümesi gibi konular olsun, bugün ÇED imzalansın, üç sene içinde denize girersiniz.” diye cevapladı.