Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın, Bursa’da yaptığı kentsel arama kurtarma tatbikatı gerçeğini aratmadı. 18 ilden 762 personel ile 117 aracın katılımıyla gerçekleştirilen tatbikatta nefes kesen görüntüler yaşandı.

Araziye çadır kriz merkezleri oluşturan ekipleri denetleyip brifing alan Vali Münir Karaloğlu, Türkiye’nin çok önemli bir deprem kuşağında olduğunun altını çizerek, “Türkiye’de çok çeşitli afet türleri var. Sel, heyelan, su baskını, çığ, yangın, kimyasal patlamalar, işte büyük trafik kazaları. Bunların hepsi ayrı ayrı afet türleri. Ama Türkiye’nin en büyük afeti depremdir. Böyle bir gerçeğimiz var. Biz sadece kurumlarımızı değil, toplumun genelini afete hazırlıklı hale getirmek durumundayız.” dedi.

Vali Karaloğlu ve Jandarma Bölge Komutanı Seyfullah Saldık, AFAD’dan Skorsky helikopter ile önce havadan tatbikat bölgesini inceledi.
Ardından çalışmaları yerinde izleyerek ekip sorumlularından aşamalar hakkında bilgi alan Karaloğlu, gerçeğini aratmayan tatbikat sırasında ruhen Van depremini yeniden yaşadığını belirtti.

Tatbikatı çok beğendiğini anlatan Vali Karaloğlu, “Türkiye deprem kuşağında bir ülke. Bir deprem gerçeğimiz var, onun için hem arama kurtarma ekiplerimizi hem acil sağlık kurtarma ekiplerimizi, kamu kurumlarımızı, ilgili kamu kurumlarımızı depreme, afete hazırlıklı hale getirmek hem de toplumu bu konuda bilinçlendirmek maksadıyla bir tatbikat yapıyoruz. Beraber gezdik, gördünüz ki aslını aratmayacak bir tatbikat var burada. Ben alanı gezerken inanın Van depremini ruhen yeniden yaşamış oldum.” şeklinde konuştu.

Tatbikatla gerçekleştirilmek istenen asıl hedefin afet bölgesinde çalışacak kurumların beraber çalışma, iş yapma kültürünü geliştirmek olduğunu bildiren Karaloğlu, “Koordinasyonu nasıl sağlayacağız? Afet olduktan sonra afet ekipleri ile geldiğinde nerede nasıl toplanacaklar? Orada iş bölümü nasıl yapılacak? Enkazlara nasıl yönlendirilecek? Enkaz alanına gelindiğinde nasıl çalışma yapılacak? Bunların tamamının senaryoları yapıldı.” şeklinde konuştu. Ankara, Adana, Afyonkarahisar, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul gibi 18 ilden gelen ekipleri Bursa Afet Koordinasyon Merkezi'nde toplandı.

Ekipler, 3 gün boyunca olası bir afet anında koordinasyonu sağlamak ve yardıma gelen ekiplerin yönlendirilmesi çalışmaları ile eğitim alacak. Tatbikat kapsamında Ovaakça’da bulunan eski bir fabrikaya hareket eden ekipler, fabrikanın 12 ayrı noktasında bulunan göçüklerde köpekler ile keşif yaptı. Enkazda beton zeminleri delen ekipler alttan canlıları çıkardı.

Tatbikatta, enkazda arama kurtarma, trafik kazasına müdahale, kuyudan kurtarma, yüksek katlardan kurtarma, binalardan tahliye, sahra şartlarında arama kurtarma harekatı, komuta kontrolü, arama kurtarma ekipleri toplanma alanı icrası, ilk yardım faaliyetleri, artçı sarsıntılar sonucu oluşan yıkımlarda kurtarma ve gece arama kurtarma faaliyetleri gerçekleştirildi.