Almanya'nın Saksonya, Brandenburg ve Thüringen eyaletlerinde hükümet kurma süreci devam ediyor. Saksonya seçimlerinin galibi Hıristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU), Yeşiller Partisi ile ikinci kez masaya oturdu. Yeşiller Partisi, Cumartesi günü Eyalet Parti Kongresi’nde CDU ile hükümet kurma aşaması söz konusu olursa ne tür yol izleyeceklerini kararlaştırmak istiyor. Hür Demokrat Parti’nin (FDP) baraj altında kalmasıyla iktidar ortağını kaybeden Stanislaw Tillich, Yeşillerin yanı sıra Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile de görüşmeler yapıyor.

Brandenburg’da ise eyalet meclis grupları ilk toplantılarını yaparak başkanlarını seçti. SPD’de Klaus Ness, CDU’da Michael Schierack ve Sol Parti’de Margitta Maechtig bir önceki yasama döneminde olduğu gibi Eyalet Meclis Grubu Başkanı görevlerine devam edecek. Seçimlerin galibi SPD yarından gelecek hafta salıya kadar CDU ve Sol Parti ile ikişer kez ön görüşme yapacak. Başbakan Dietmar Woidke bu görüşmelerden sonra 23 Eylül’de kiminle hükümet kurma müzakerelerini yapacağını açıklayacak.

Seçimlerde yüzde 23 ile ikinci olan CDU’nun lideri Michael Schierack görüşmelerde güvenlik, eğitim ve altyapı konusuna ağırlık vereceklerini vurguladı. SPD Brandenburg teşkilatının Genel Sekreteri Klaus Ness ise bir önceki ortağı Sol Parti ile de hükümet kurabileceklerini hatırlatarak, “Çoğunluk çoğunluktur” dedi. Kırmızı-Kızıl hükümeti 88 koltuktan 47’sine, Kırmızı-Siyah (Büyük Koalisyon) iktidarı ise 51 vekillik çoğunluğa sahip olabilir.

Doğu eyaletlerdeki en zor hükümet süreci ise Thüringen’de geçeceğine benziyor. Seçimlerin galibi CDU’nun 34, Sol’un 28, SPD’nin 12, Yeşiller’in 6 ve AfD’nin 11 vekili mevcut. Toplam 91 üyelik mecliste Büyük Koalisyon hükümeti 46, muhalefet ise toplam 45 sandalyeye sahip olmuş olacak. Sol Partili Bodo Ramelow SPD ve Yeşiller’i ikna eder ve Kızıl-Kırmızı-Yeşil hükümetini kurarsa da 1 vekillik çoğunluğu elde etmiş olur. CDU ise 1 vekillik çoğunluğu riskli bulduğu için Siyah-Kırmızı-Yeşil koalisyon kurma niyetinde.