Almanya’da artan emekli sayısıyla aynı oranda yurt dışına yerleşip orada hayatını sürdüren emekli sayısı da beraberinde artıyor. İklimi ve yaşam şartlarının ucuzluğu ve sosyal ve toplumsal hayatın cazibesinin Alman emeklilere yurt dışında yaşamayı daha cazip gösterdiği ifade edildi.

Almanya’da emeklilere aylık toplam 25,2 milyon Euro emekli maaşı ödeniyor. Bu rakamın aylık toplam 1 milyon 720 bin Eurosu 2013 yılında emeklilik kasasından yurt dışına havale edilmiş. Yurt dışına havale edilen emeklilik maaşlarının yüzde 64’ü yani aylık 1 milyon Euro’su Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gitmiş.

Geriye kalanları ise farklı ülkelere yollanırken en büyük pay ABD’de yaşayan emeklilere yollanmış. Alman Emeklilik Kasası (Deutsche Rentenvesicherung) yurt dışındaki bu emeklilerin yabancı devlet memurları olduklarını belirterek, bu memurların emeklilik kasasına primlerini ödeyerek emeklilik hakkı kazandıklarına işaret etti. Yurt dışına giden bu maaşların yüzde 13’üde yurt dışına yerleşmiş Almanlara ödeniyor. Burada da tahmin edilenin tersine en çok emekli Alman ABD’ye yerleşmiş durumda. Bu ülkeye yollanan aylık emeklilik maaşının ise 25 bin Euro olduğu kaydedildi.

Diğer taraftan Alman Emeklilik Sigortası yaptığı bir açıklama ile okuldan ayrılanları ikaz etti. İleriki yıllarda emeklilik konularında sorun yaşamamak için okuldan ayrılıp da meslek eğitim yeri arayan gençlerin mutlaka İş Ajansı’na durumları hakkında bilgi vermelerini tavsiye etti. Sigorta, ilerleyen yaşlarda meslek yeri arama sürelerinin emeklilik konusunda çalışılmış yıllardan sayılacağını duyurdu. Bunun geçerli olabilmesi için meslek yeri arayan gencin en az 17 yaşında olması gerekiyor. Ayrıca en az bir aydır meslek yeri arıyor olmak şartı aranırken İş Ajansı’ndan yardım alıyor olmak gerekmediği gibi herhangi bir okul diploması şartı da aranmıyor.