Büyük Koalisyon hükümetinin kiraların artışına karşı tasarladığı yasa dün Federal Meclis’te ele alındı. İktidardaki Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Partililer (SPD) bu yasa tasarısını “kiraların artışını önlemek için büyük adım” diyerek savundu. Muhalefet partililer ise yasada bir çok istisnalara yer verilmesini eleştirdi. Kiracıların haklarını savunan Kiracılar Birliği (Mieterbund) ise tasarıyı memnuniyetle karşılamış, ancak yasayı ihlal eden ev sahiplerine herhangi bir yaptırım öngörülmediği için değişiklikler yapılmasını talep etmişti.

Federal Adalet ve Tüketicileri Koruma Bakanı Heiko Maas’ın hazırladığı yasa gelecek yılın bahar aylarında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yasaya göre ev sahipleri evlerini kiraya verirken o bölgedeki ortalama fiyattan yüzde 10’dan fazla artış yapamayacaklar. Ev sahibinin eve masraf yaptığını ileri sürerek kirada artış yapmak istediği zaman ise yaptığı masrafın yeni yapılmış bir evin üçte bir fiyatına denk gelmesi şartı aranacak. Yeni inşa edilen evlerin ilk kiralamaları yasa kapsamı dışında tutulacak. Ayrıca emlakçılara ödenen komisyonu emlakçıyı görevlendiren üstlenecek.

Bu konunun gündeme gelmesinin kiraların artmasına sebep olduğu belirtildi. Berlin merkezli Regiokontext Enstitüsü’nün Yeşiller Federal Meclis Grubu için hazırladığı araştırmaya göre bu tartışmalar kentlerdeki yoğun nüfuslu bölgelerde kiraların suni artışını canlandırdı. Rhein Neckar gazetesinde çıkan bu araştırmaya göre Berlin, Freiburg, Hamburg ve Köln gibi 11 şehirde kiraların artışı değerlendirildi. Araştırma, siyasi tartışmaların canlandığı dönemde kiraların da arttığını ortaya koydu.

Diğer taraftan bakan Maas’ın Saarlouis’deki evini bir emlakçı aracılığıyla kiraladığı, komisyonu ise kiracısının ödediği ortaya çıktı. Bu bilgilerin medyaya yansımasından sonra Maas kiracısına komisyonu geri ödedi. Haberlerde bu olayın Maas’ın yasa tasarısını Federal Kabine’ye sunduğu döneme denk geldiğine dikkat çekildi. Maas ise ta baştan daha dikkatli davranarak komisyonu kendisinin ödemesi gerektiğini açıkladı.