Federal Göç ve Uyum Politikaları Bakanı Aydan Özoğuz, spor kulüplerinin göçmen ailelere mensup çocukların spora daha çok yöneltilmesi gerektiği yönündeki uyarısını paylaştı.

Hannover Fridjof-Nansen-İlkokulu‘nda ‘Okul, Spor, Uyum’ sloganıyla düzenlenen programa katılan Özoğuz, üye bulmakta zorlanan spor kulüplerinin serzenişlerini iletti. Bununla birlikte yabancı düşmanlığından sporcuların da nasibini aldığı bilgisini paylaşan bakan, .“Geçenlerde Polonya kökenli Miroslav Klose'yi Almanya Uyum Vakfı ile birlikte uyum ödülü ile ödüllendirdik. Klose, yıllardan beri Almanya’da futbol oynamasına rağmen geçmiş dönemlerde yabancı düşmanlığı ile karşı karşıya kaldığını söyledi.” ifadelerini kullandı.

Programın bir diğer konuğu olan Almanya Futbol Federasyonu Başkanı Wolfgang Nierschbach da Alman futbolunda göçmen oyuncuların rolüne dikkat çekti. Futbol Federasyonu’nu 6,8 milyon üyesi olduğunu ve bunların 1,1 milyonunun göçmen üyelerden oluştuğunu anlatan Nierschbach, Alman futbol liglerinde top koşturan göçmen futbolculara da değindi ve bu futbolcuların kariyerlerinin kulüplerden geçtiğini dile getirdi. Çocukların herhangi bir spor kulübünde üye olmasının önemine vurgu yapan federasyon başkanı, beraberinde getirdiği 20 futbol topunu okuldaki çocuklara hediye etti.

Programda söz olan okul müdürü Hermann Städtler ise okulda ailesi 30 ülkeden gelen çocuğun eğitim aldığını hatırlatarak, çok dilli ve çok kültürlü bir okula sahip olduklarını anlattı. Bununla birlikte okul olarak bu çocukları spora teşvik etmekte zorlandıklarını anlatan okul müdürü, “Hareketsizliğin dili olsaydı çocuklarımız dilsiz olurdu.” dedi. Problemin kız çocuklarında daha çok öne çıktığını dile getiren Städtler, “Çocukları okulun yanı sıra spor kulüplerinde de görmek istiyoruz. Çeşitli çözüm yolları arıyoruz. Tüm gün okul bunlardan biri." diye konuştu.

Daha sonra salon dışına çıkan davetliler burada futbol turnuvası yapan çocukları izlediler. Bu arada Nierschbach'ı gören çocuklar bir anda etrafını sararak imza istedi.