Bursa'nın tanınmış simalarından hayırsever işadamı Rafet Kahraman (83) vefat etti. Kahraman’ın cenazesi Emir Sultan Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Emir sultan Mezarlığı'nda toprağa verildi.

1931 yılında Bulgaristan'ın Cebel'e bağlı Nebipaşa (Nebişeh) köyünde doğan Rafet Kahraman, ilkokul, ortaokul ve liseyi Bulgaristan'da bitirdi. Mübadele sırasında uluslararası anlaşmalar gereği 1951 tarihinde annesi, babası ve üç kardeşi ile Bulgaristan'dan göç eden Rafet Kahraman, Edirne'de yapılan dağıtım ile Kocaeli'nin Kandıra ilçesine yerleştirildi. On beş günlük bir Kandıra yaşamı sonrası Bursa'ya yerleşti. Tekstil sektöründe faaliyet göstermeye başlayan Kahraman Sunteks Tekstil'i kurarak işlerini büyüttü.

Ticaret hayatındaki başarılarıyla, Bursa'ya çok değerli katkıları bulunan Rafet Kahraman'ın, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Türk eğitimine de katkıları oldu. 2000 yılında Bursa Beşevler'de yaptırdığı Rafet Kahraman Liselerini ve 2012 yılında yine Beşevler Rafet Kahraman Eğitim Kampüsünde Anadolu, Fen ve Anadolu Öğretmen Liselerini eğitimin hizmetine sundu. Yaptırdığı yurtlarda binlerce gencin barınmasına imkan sağlayarak, çeşitli kurum ve vakıflar aracılığı ile verdiği burslarla her yıl yüzlerce gence eğitim imkanı sağladı. Bursa'daki pek çok hastanede yaptırdığı bölümler ve odalarla sosyal sorumluluk projelerine katkı yaptı.

Hayırsever Rafet Kahraman için Emir Sultan Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazına Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ, Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, işadamı dernek temsilcileri ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. Yoğun katılım sebebiyle cenaze namazı Emirsultan Meydanı’nda kılındı.

Namaz öncesinde hayırsever Rafet Kahraman’ın yakınları taziyeleri kabul etti. Aynı zamanda DOSAB Başkanı olan Ferudun Kahraman cenaze namazı öncesinde babasının adına yaptırılan okulun öğrencileriyle bir araya geldi. Burada gözyaşlarıyla kız öğrencilere hitap eden Ferudun Kahraman, "Babam çok farklı birisiydi. Çok çalışkan birisiydi, hiç tatil yaptığını görmedim. Cefakar bir insandı. Şuan çok kütü duygular içerisindeyim. O yüzden kısa kesiyorum. Sizler buraya geldiğiniz için çok teşekkür ederim." dedi.

Bursa Özel Nilüfer Okulları Genel Müdürü Mehmet Kıcıroğlu eğitim kurumları bünyesindeki Rafet Kahraman Eğitim Kampüsü'nde Anadolu, Fen ve Anadolu Öğretmen Liselerini yaptıran Rafet Kahraman ile ilgili şunları kaydetti: "İnsan vardır arkasından izler kendisiyle silinir, öyle insanlar vardır ki arkasındaki izler asırlar boyu silinmez. Rafet amcamız da bunlardan birisi, ismi ile müsemma kahraman birisi, gönül insanı. Bütün yüreği ile insanlığın hizmetine, insanlığın en güzel nitelikte yetişmesi için bütün imkanlarını seferber eden bir insanı. Arkasın8da bıraktıkları öbür dünyada şahadet niteliğinde olacaktır."

Cenaze namazına katılan BUGİAD Başkanı Ali Fuar Er, hayırsever işadamıyla ilgili şunları söyledi: "Allah mekanını cennet eylesin, ömrünü hayır işlerine adamış, vakıflara adamış, hayır müesseselerine adamış bir büyüğümüzdü. Nesilleri de kendi yolunda yetiştirdi. Oğlu Feridun Bey onun gittiği yoldan gidiyor, torunları da inşallah aynı yoldan devam edecekler. Burada yapılan her şey ötelerde karşımıza çıkacak. Sadak-i Cari’ye denilen okul, hastane gibi müesseselerin ötelerde karşımıza çok daha farklı çıkacağına inanıyoruz. Rafet amca buradan aldığı her şeyi ötelere götürüyor, Allah mekanını cennet etsin."

İşadamı Zeki Tunaoğlu da şunları anlattı: "Çok sevdiğim, değer verdiğim, örnek aldığım büyüğümüzü kaybettik. Bursa çok büyük bir hayırseveri kaybetti. Tanıdığımdan beri özendiğim, örnek aldığım, hayırları ile kişiliği ile örnek olan bir büyüğümüzü kaybettik. Gerçekten ahrette yaptıklarından çok daha fazlasını göreceğine inandığım mükemmel bir şahsiyetti."

İşadamı Mahmut Kesici’nin Rafet Kahraman ile ilgili düşünceleri de şöyle: "Çok üzgünüz, çok sevdiğimiz duayen bir sanayici amcamızı kaybettik. Kendisini 30 yıldır tanıyorum. Bizlere gerçekten her yönü ile örnek olmuştur. Ticaretinde, mütevaziliğinde, dürüstlüğünde hayırseverliğinde örnek olmuştur. Bursa tarihinde ben bu kadar hayırsever birisini tanımıyorum. Onun evlatları da torunları da onun ismini yerde bırakmayacaktır. Bizlere de güzel örnek oldu, inşallah biz de onun izinden yürürüz."

İşadamı Aydın Yılmaz ise "Bursa bugün çok değerli bir varlığını kaybetti, üzgünüz. Rafet ağabeyimiz uzun yıllardır tanıdığımız, sevdiğimiz Bursa için örnek bir şahsiyetti. Bursa’mızın hepimizin başı sağ olsun. Allah gani gani rahmet eylesin." diye konuştu.

Cenaze namazına katılarak son görevlerini yerine getiren Rafet Kahraman Lisesi öğrencileri de şunları aktardı: "Biz kendi okulumuzu yaptıran birisini değil, babamızı kaybettik, biz onun çocuklarıyız, hepimizin başı sağ olsun. Tüm ailesine başsağlığı diliyoruz. O gönül insanıydı, hayırseverdi. Bir hayır kapısı açıp öyle gitti, biz onun açtığı yoldan ilerleyeceğiz. Okulumuz her yönü ile mükemmel. Bize bu imkanı sağladığı için hem kendine hem ailesine müteşekkiriz. Bize çok emeği geçti. Bütün öğrenciler olarak üzüldük. Kendisi bütün malını mülkünü hayra harcamış."

Somali’den gelen öğrenci de Rafet Kahraman’ı hayırsever birisi olarak tanıdığını belirterek, üzüntülerini dile getirdi.