1967 Tokat’ın Pazar ilçesinde doğan Turan Yalçın. 1979 yılı başında Ortaokula giderken şiddetli menenjit hastalığı sonrası yürüyemez ve duyamaz hale gelir. 33 kiloya kadar düşer. Tedavi sonrası yürümeyi yeniden öğrenen Yalçın, okula Pazar’da devam eder ve Ortaokulu sınıfta kalmadan tamamlar.

Pazar’da liseye başlayan Yalçın, Lise 1’de iki sene üst üste sınıfta kalınca bir gün kafasını ellerinin arasına alarak düşünmeye başlar ve kitap okumayı severse başarılı olacağını düşünür. O güne kadar kitap okumayı seviyordur ama okumanın gücün keşfettikten sonra daha çok okumaya daha çok anlamaya gayret eder. Bunu başarırda. Okuluna devam eder.

Ortaokul son sınıftayken Atatürk’ün doğumunun 100. Yılında şiir yarışması açılır. Bir şiir yazarak Atatürk’ün hayatını birkaç kıtada özetler. Türkçe Öğretmeni Selma Pala bu şiiri Turan ‘ın yazdığına inanmayınca inatla yazmaya devam eder. Başka bir Öğretmeni Salih Gencer de Turan ‘ı yerel basınla tanıştırır. Turan Yalçın Tokat’ın tek günlük gazetesi Sesimiz’de günlük yazan iki köşe yazarından biri olur. Ötekisi 3 Üniversite mezunu Avukat Osman Özsoy’dur. Tevafuka bakın ki O zamanın Tokat Valisi Recep Yazıcıoğlu’dur ve Turan’ın yazılarını okuyor O’na kitaplar armağan ederek üniversite kazanınca burs vererek destek oluyordur. Aradan geçen seneler sonra Turan Yalçın bu iyiliği unutmaz ve “Recep Yazıcıoğlu’nun Liderlik sırları” kitabı ile Recep Yazıcıoğlu’nu ölümsüzleştirir.

Kimse anne ve babası ve arkadaşları ve öğretmenleri dahil Turan’ın Üniversite kazanacağına inanamazken, O İstanbul Üniversitesi İktisat bölümünü kazanır ve kimse gene tamamlayacağına inanamazken o liseden daha başarılı bir ortalama ile mezun olur ve diğer işitme engellilere de örnek olur.

Okumaya yazmaya devam eden Yalçın Önce Gaziosmanpaşa Üniversitesinde geçici çalışır amacı uzman olmaktır ev olmayınca Türk Telekom Memur sınavını kazanır. Burada boş durmaz ve Tokat MYO okuyarak Elektrik Teknikeri unvanı alır ama özelleştirme olduğundan Telekom’da tekniker olamaz.  11 sene çalıştıktan sonra özelleştirme sonrası il Halk Kütüphanesine atanır. Yazmaya ve okumaya devam eden Yalçın bu arada kendisi gibi işitme engelliler ile internette tanışarak onlarla va aileleri ile tanışarak röportajlar yapar Tokat Gazetesinde internette yayınlar. Daha sonra bunları “Sessiz Dünyadan Esintiler” adıyla kitaplaştırır. Diyanet Vakfı buna sponsor olur.

ÖSS de OKS de derece yapanlar ile yaptığı röportajları gene Tokat Gazetesi ve internette yayınlanır.”Tokat’tan Zirveye Doğru “ adıyla Bilgi, Selçuk Fen ve Düzey dershaneleri sponsorluğunda basılarak bu dershaneler ve başka öğrencilere hediye edilir.

Genç Gelişim, Süper Beyin Dergilerinde röportajları, hikâyeleri yayınlanmaya devam ederken bu dergileri yayınlayan Akis Yayınlarından “ Hizmetkâr Lider Recep Yazıcıoğlu” kitabı 2010 yılında yayınlanır. Okullarda konferanslar vermeye başlar.” İşitme Engelli güzel konuşamaz” önyargısına kendisi de inanırken bakar ki konuşmaları ilgi görüyor ve dergi ve gazetelerdeki ve kitaplardaki “ Nasıl iyi hatip olunur” yazılarını ve “Etkili Yazma Teknikleri” yazılarını okuyarak uygulamaya bakar. Bu da daha çok konuşmalara davet edilmesini ve daha güzel yazmasını ve internette de daha çok okunmasını sağlar.

Az Kitap Yayınları kurulunca “Recep Yazıcıoğlu’nun Liderlik Sırları” adıyla Recep Yazıcıoğlu kitabı yeniden 2013 yılında yayınlanır. Bu kitabı gittiği her yerde vali, Belediye Başkanı Milletvekilleri, kaymakamlara hediye eder. Herkes “sana destek olalım” der ama konuşmaya bile davet etmezler. O yılmadan buna devam eder. “Seni okulumuza davet edelim” diyen çoktur ama davet eden azdır. Konuşmalarından çok genç ilham alır” çok insan da “ işitme engelli bu kadar seri, düzgün, anlaşılır nasıl konuşabilir ” diye hayret edenlere, “çalışmak, okumak ve gayretle her şey olur” diye cevaplar. Çoğu da O’nun işitme engelli olduğuna inanmaz.

2014 yılında “Engelleri Aşanlar” kitabı Az Yayınlarından çıkar ve öncekilerden daha çok ilgi görür. Baskı sayısı da artar. “Özgüven Okulu” kitabı ve hayatının 20 yılını anlattığı” Anne sesler nerede” kitabı basım için beklerken  “Okumakla Var Oldum” kitabı ise yazma aşamasında olup, yüzlerce şiir hikâye ve mektupları da yayın beklerken internette de okunabilmektedir.

Yalçın bu arada TRT okul Canlı yayınlarına, haberlere çıkar. Üniversitelerde daha çok konuşma davetleri alır. Üniversite öğrencileri daha çok ziyaretine gelir. Hafta sonu gazete ekleri haber yapar Turan’ı . Köşe yazarları O’nu ve kitaplarını tanıtan yazılar kaleme alırlar.

Yalçın’a toplumdan beklentilerini sorduğumuzda “ kitaplarım daha sık yayınlansın insanlar kitaplarımızı alarak yakınlarına hediye etsin. Kaymakam, Vali, Belediye Başkanı, Vakıflar bizim kitaplarımızı toptan alsınlar. Beraber yöneticilerimizle gençlere hediye edelim. Geçen gün İstanbul’daki Pazarlılar Derneği “Engelleri Aşanlar” kitabımdan 500 kadarını Pazar’da tüm liselilere dağıttı öğrenciler beni ve bu kitabı alarak dağıtan derneği ve Milli Eğitime teşekkür ettiler. Bunun daha çok kurum tarafından yapılmasını dilerim. Üniversitelerde daha çok konuşma yapmak isterim” diyerek dileklerini dile getiriyor.