Alman Ekonomi Araştırmalar Enstitüsü DIW, ülkede uzun süredir dillendirilen kadınlarla erkekler arasında ücret uçurumuna ilk kez mercek tuttu. Sonuçlar ise uzmanları bile şaşırttı.

Refah ve sosyal adalet ülkesi Almanya’da kadınların ancak erkeklerin yarısı kadar kazandığı ortaya çıktı. Alanında ilk kez yapılan araştırma Almanya’da yıllardır iddia edilen acı gerçeği rakamlarla ortaya koydu.

DIW araştırması, kadınlarla erkekler arasındaki adaletsizliğin sadece ücretlerle de sınırlı olmadığını gösterdi. Buna göre, ücretler ne kadar yüksek ise yani yüksek ücret gruplarına gidildikçe bu noktada kadınların oranı da o derece düşüyor. Örneğin çok kazanan banka ve büyük şirket yöneticileri arasında kadınların oranı çok daha düşük.

İstatistiklere göre; saat ücretleri noktasında da kadınlar erkeklere oranla yüzde 22 daha düşük saat ücreti alıyor. Bir çok kadın sadece bunu bile haykıran bir adaletsizlik olarak görüyor.

Uzmanlar, gerçekte erkeklerle kadınlar arasındaki ücret farkının şimdiye kadar sanılandan çok daha büyük olduğunu aktarıyor. DIW uzmanları araştırmayla ilgili değerlendirmelerinde, “Ortalama gelirde kadınlar ancak erkeklerin yarısına ulaşabiliyor.” diyor

ÜCRET DAĞILIMI İLK KEZ CİNSİYETE GÖRE TASNİF EDİLDİ

DIW araştırmasında Almanya’da ücret ve gelir istatistikleri ilk kez cinsiyete göre tasnif edildi. Sonuçlar ise araştırmacıları bile şaşırttı. Söz konusu sonuçlar Almanya’da gelir adaletsizliği yönündeki tartışmaları tekrar ateşleyecek nitelikte.

Buna göre, ister maaş, ister emeklilik maaşı, yada işsizlik ücreti veya hisse senedi geliri olsun, hemen her noktada kadınlar gelir bakımından erkeklerden kötü bir kazanca sahip. Ve daha az kazandıkları halde kadınların, gelirlerine oranla daha fazla vergi ödeme durumunda oldukları da ortaya çıktı.

ÜCRET ADALETSİZLİĞİ KAMUDA BİLE KENDİNİ GÖSTERİYOR

Alanında ilk kez yapılan DIW araştırmasına göre yüksek gelirliler grubu arasında kadınlar yok denecek kadar az. Bu şekilde kadınlar toplam brüt gelir noktasında erkeklerin ortalama yüzde 49’u oranında kazanıyor.

DIW uzmanı Stefan Bach bunun temel sebebini, “Kadınlar erkeklerden daha sık şekilde kötü, düşük ücretli meslekleri seçiyorlar.” diye açıklıyor. Ayrıca kadınların gebelik ve çocuk büyütme dönemlerinde meslek, iş hayatlarına ara verme durumunda kaldıklarını hatırlatıyor.

Bach, tüm bunların da çoğunlukla düşük ücret, daha az kazançla sonuçlandığına dikkat çekiyor. Bu şekilde kadınlar, 25 bin Euro’nun altında kazanan grupta erkeklerden çok daha yoğun şekilde bulunuyorlar.

Ayrıca özel sektördeki yüksek kazançlı işlerde de kadınlar daha az bulunuyor. Yılda 75 bin Euro ve üzeri kazananların yüzde 80’i erkeklerden oluşuyor. 500 bin Euro’dan fazla kazananların ise ancak yüzde 16’sı kadın.

Memurlar arasında durum biraz daha iyi bile olsa burada da kadınlar erkeklerin ancak yüzde 61 oranında kazanıyor. Ücret adaletsizliğinin emeklilik maaşlarına da benzer şekilde yansıdığı da tespit edilenler arasında.