Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Bülent Üzeltürk, Van depreminin yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, ''Kayserimizde maalesef bir deprem şehridir. Deprem hep yanı başımızda olmuş ve toplumsal hafızaya zaman zaman kendini hatırlatmıştır. Ecemiş fayı, Sarız fayı gibi diri faylar, Kayserimizi etkileyen en önemli faylardır. '' dedi

Bülent Üzeltürk, Van'da 23 Ekim 2013 tarihinde, meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle andıklarını, ‘Van Depremi’nin her zaman her yerde karşılaşabilecek bir afet olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu; ''İzmit depreminden alınan ders ve tecrübe ile Van depreminde gösterilen refleks, can kayıplarının artmasını bir ölçüde de olsa engellemiştir. Sonrasında ise geçici barınma ve kesin yerleşim için oluşturulan konutlar vatandaşlarımıza verilmiştir. Burada bir çırpıda anlattığımız bu olay günlerce haftalarca sürdü tabiî ki, her şey yolunda sorunsuz muydu, böyle bir afette elbette ki sorunlar olmuştur. Bundan sonra yaşanacak afetlerde de sorunlar olacaktır. Ancak önemli olan afete hazırlıklı olmaktır. Van da yıkımın en fazla olduğu bölgeler, kumlu, çakıllı, killi (alüvyon) karaktere sahip ve yer altı su seviyesi yüzeye yakın olduğu alanlardır. Hep şuna dikkat çekmekteyiz; sağlam bina yapmak sadece betonu, demiri hakkıyla kullanmaktan (yasal şartlara uygun olarak) ibaret değildir. Yapıyı oturttuğunuz zeminin, iyi tanınması ve bina zemin ilişkisinin iyi kurulması, sağlam bina yapmak tanımında ilk sırada yer almak zorundadır.

“Kayserimizde maalesef bir deprem şehridir” diyen Üzeltürk, “Deprem hep yanı başımızda olmuş ve toplumsal hafızaya zaman zaman kendini hatırlatmıştır. Ecemiş fayı, Sarız fayı gibi diri faylar, Kayserimizi etkileyen en önemli faylardır." depremde en önemli hasarları alan alüvyon zemine kurulmuş binalardır" gerçeğini unutmadan Her zaman, deprem üretme yeteneğine sahip bu fayların etkilediği Kayserimizde, zemini iyi etüt ederek, bina zemin ilişkisinin sağlıklı kurulması çok önemlidir. Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu unutmayalım ve unutturmayalım.” dedi.