Batı ve Doğu Almanya’nın birleşmesinden sonra doğu eyaletleri kalkındırmak için kesilen ‘Dayanışma Vergisi’nin (Soli) süresinin uzatılması gündemde. Federal bütçeye akan Soli’nin, 2019’da sona ermesi gerekiyor. Ancak Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller’in hükümette olduğu eyaletler Soli’nin süresini uzatılmasını istiyor.

Düsseldorf’ta bir araya gelen 10 eyaletin yöneticileri, gelir vergisine dahil edilen Soli’den toplanan paraları sadece doğu eyaletlerin değil, batıdaki eyaletlerin de ‘ihtiyaca binaen’ yararlanmasını kararlaştırdı. Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil (SPD) bu kararı ‘tek mantıklı çözüm’ olarak değerlendirerek, eyaletler arası bütçe denkleştirme konusundaki tartışmaların bu şekilde çözülebileceğini belirtti.Yeşiller Partili Baden-Württemberg Başbakanı Winfried Kretschmann ve Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Başbakanı Hannelore Kraft (SPD), Kırmızı-Yeşil eyaletlerin sunduğu projenin eyaletler arasındaki tartışmalara çözüm olabileceğini dile getirdi. SPD Genel Başkanı, Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel de ‘Soli’nin kaldırılmasından yana olmadığını söyledi.

Yeni ‘Doğu-Batı Geliştirme Vergisi’ olarak adlandırılan bu planı Hıristiyan Demokrat Parti’nin (CDU) yönetimindeki eyaletler de bu hafta içinde Potsdam’da yapacakları toplantıda değerlendirecek. Bilindiği gibi Başbakan Angela Merkel (CDU) geçen yasama döneminde Soli’nin süresinin uzatılmasını dile getirmiş, dönemin hükümet ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) ile fikir ayrılığına düşmüştü. CDU ve CSU’nun yönetimindeki eyaletler ise Kırmızı-Yeşil eyaletlerin fikrine şimdilik temkinli yaklaşım sergiledi. Saksonya Başbakanı Stanislaw Tillich (CDU) ve Bavyera Maliye Bakanı Markus Söder (CSU), Soli’nin gelir vergisine dahil edilerek alınmasını ‘doğrudan veya dolaylı olarak vergilerin yükseltilmesi’ olarak değerlendirdi.

‘Soli’nin gelir vergisine dahil edilmesi durumunda federal bütçeye yılda 15 ila 17 milyar Euro arası para girişi bekleniyor. Bunun yaklaşık 8 milyonu ise eyaletlere yönlendirilmesi düşünülüyor.