Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, yeni otogarda ihalelerin usulüne uygun gerçekleştirildiğini belirtti.
Kocamaz, yeni otogarın fiziki yapısı ve işyeri ihalesi hakkında Kongre Merkezi’nde basın toplantısı yaptı.

Yeni otogar tesisinde belirlenen kira bedellerinin yüksek olduğunun iddia edildiğini, böyle bir iddianın, taraflı ve menfaate yönelik olup, hizmet odağından uzak olduğunun altını çizen Kocamaz, "Zira yeni tesiste yapılan maliyetler, tesiste sunulan hizmetler ve işletme giderleri dikkate alındığında, tahmin edilen değerlerin yüksek olmadığı anlaşılacaktır. Belediyemizin otogar hizmetinden herhangi bir kazancı olmadığı gibi, bütçesinden harcama yapmakta, buna karşılık çalışan firmalar düşük kira öderken kazanç elde etmektedirler. Mersin halkının parasıyla yapılan yeni otogar tesisinde düşük kira bedeli ödeme talepleri hizmet gereği olarak değil, maksimum kar elde etme amacıyla ileri sürülmektedir. Kamu hizmetini yerine getirirken kişi ya da grupların menfaatinden ziyade kamunun menfaatini, Mersin’in menfaatini düşünmek önceliğimiz ve sorumluluğumuzdur” şeklinde konuştu.
25 ve 26 Ağustos 2014 tarihlerinde gerçekleşen yeni otogar tesisindeki işyeri ihalelerinin, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nda belirtilen usul ve esaslara göre gerçekleştirilmiş olup, bu yasaya göre oluşturulan tahmini bedel tespit komisyonunun her bir işyeri için belirlediği muhammen bedel üzerinden yapıldığını belirten Kocamaz, “Ancak ihaleden önce ve ihale günlerinde, ihalelerin gerçekleştirilmemesi yönünde sergilenen tavır ve davranışlar hukuki dayanaktan yoksun olduğu gibi, Mersinimize yakışmamıştır. Söz konusu tavır ve davranışları sergileyen kişi ve gruplar, Mersin halkının menfaatinden çok kişisel menfaatlerini ön planda tutmayı tercih etmişlerdir." diye konuştu.

Bazı otobüs firmalarının 25, 26 ve 27 Ağustos 2014 tarihlerinde otobüs seferlerini iptal ederek, yapmış oldukları iş bırakma eyleminin yasal olmadığını dile getiren Kocamaz, otogara girmek isteyen diğer otobüs firmalarının girişlerinin engellenerek, Mersin Otogarı’ndan seyahat etmek isteyen yolcuların mağduriyetlerine sebebiyet verildiğini ileri sürdü. 22 Ağustos 2014 tarihinde Büyükşehir Belediye Hizmet binası önünde, ihalelerin gerçekleştirilmesini engellemek isteyen kişi ve grupların, hizmet binasına vatandaşların giriş çıkışlarını engelleyecek şekilde toplanarak ve slogan atarak, hakarete varan söylemlerde bulunmak suretiyle çevre esnafına, yolda yürüyen Mersin halkına ve bina içinde görevlerini ifa eden personele rahatsızlık verdiğini, minibüs ve otobüslerini İnönü Bulvarı’nda trafiği engelleyecek şekilde park ederek eylem yaptıklarını kaydeden Başkan Kocamaz, konuyla ilgili idari ve adli başvurularını yaptıklarını söyledi. 25 Ağustos 2014 tarihinde Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezinde yapılan, yeni otogarda kiraya verilecek işyerleri ihalesinin, tüm yasal koşulların yerine getirilmek sureti ile yapıldığını, yapılan ihalelerde çok sayıda kişinin dosya satın aldığı, geçici teminat yatırdığı ve çok sayıda kişinin ihale salonunun bulunduğu alana geldiği, ancak ihale çağrısı yapılmış olmasına rağmen ihalelerin yapıldığı salona girmediklerinin görüldüğünü de dile getiren Başkan Kocamaz, "Yeni Mersin Otogarı’nın ulaşım kamu hizmetinde kullanılabilmesi amacıyla tesis içinde bulunan işyerlerinin kiralama ihalelerinin yapılmasına ve sonuçlandırılmasına engel olmak isteyen ve bu yönde baskı ve tehdit oluşturan kişiler hakkında da suç duyurusunda bulunulmuştur." dedi.

26 Ağustos 2014 tarihinde yapılan ihalelerde yazıhane olarak kullanımı öngörülen işyerleri için ihaleye katılım olmadığını söyleyen Başkan Kocamaz, "Market, restoran, büfe, kargo, patiseri, tamirhane, şoför dinlenme, fastfood, kafe, oto kiralama, çay ocağı, WC olmak üzere 16 adet işyerinin ihalesi gerçekleştirilmiştir. Kamuoyunda, kira bedellerinin fahiş olduğu iddiasıyla yaratılmak istenen algının tersine, ihalelerde muhammen bedelin çok üzerinde fiyat teklif edilmiştir. İhaleye çıkarılan işyerleri(yazıhane) dışında kalan yerlere muhammen bedelin çok üzerinde fiyat teklifi verilmiştir. İşyerleri için ihaleye girilmeyerek yeni otogar tesisinin Mersin halkının hizmetine sunulması engellenmiştir. Ayrıca, kamuoyunda ihalede katılımcılar yönünden ayrımcılık yapıldığı kanaati yaratmak amacıyla haksız isnatlarda bulunulmaktadır. İlan edilen ihalede ihaleye girme şartlarını taşıyan herkes ihaleye girebilir. Dolayısıyla gerçekleştirilen 16 adet ihalede Türkiye’nin değişik illerinden gelip, ihaleye girme şartlarını taşıyan ve ihalede teklif verenler arasında ihale yapılmıştır." ifadelerine yer verdi.

Mevcut otogarın biran önce hizmet dışı bırakılarak, hizmetlerin yeni otogardan sürdürülmesi için tüm imkanların seferber edildiğini ve mevcut otogardaki işyerlerinin önemli bir bölümünün kira süresinin Ekim ayının son haftasında sona ereceğinin bilgisini veren Kocamaz, "Sona eren kira sözleşmelerinin bu şartlarda devamı mümkün değildir. Mevcut otogarda müddeti sona erecek olan kira sözleşmeleri de bundan böyle yenilenmeyecektir. Ulaşım sektörünün ve mevcut kiracıların bu doğrultuda hazırlıklarını bir an önce tamamlaması gerekmektedir. Bu konuda herkes kendine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Bu arada bir grup işletmeci tarafından ihalelerin iptali talebi ile İdare Mahkemesinde iptal davası açılmış olup, mahkemenin vereceği kararları esas alarak yolumuza devam edeceğimizi ifade etmek isterim." diye konuştu.