Müslüman sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başbakanı Hannelore Kraft ile bir araya geldi.

DİTİB, VİKZ, Zentralrat der Muslime ve İslamrat’tan oluşan Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) temsilcilerini makamında kabul eden Kraft ‘"Wuppertal ve Gelsenkirchen’deki sinagoglara ve Bielefeld’deki iki camiye yapılan saldırılar demokratik hukuk devletine ve açık toplumumuza yapılmıştır." dedi. Eyaletteki aşırıcıların dini binalara saldırmalarını ve toplumdaki barışa fitne sokmalarını kabul etmediklerini vurgulayan başbakan, "Bu tür kundaklamalar hepimize acı veriyor." diye konuştu.

Eyaletin kültürel ve dini çoğulculuğa dikkat çeken Kraft, ‘‘Eyaletimizdeki barışçıl ve eşit ortak yaşam için şart karşılıklı saygı. Din özgürlüğü anayasamızda ve eyalet yasalarımızda yer alan değerli bir hukuk maddesidir. Dini tolerans eyaletimiz KRV’de yaşanan günlük bir şeydir. Bunun böyle kalması gerekiyor ve kalacaktır da.’’ şeklinde konuştu.

KRM Dönem Başkanı Ali Kızılkaya ise ibadethanelerin barış ortamları olduğu, özellikle korunması gerektiğini ve özel bir saygıyı hak ettiklerini dillendirdi. Kızılkaya, ‘‘Barışçıl birlikte yaşamımızı bu tür provokasyonlar tarafından bozdurmamalıyız.’’ sözlerini kullandı.

Toplantıda Eyalet İçişleri Bakanı Ralf Jaeger, Uyumdan Sorumlu Bakan Guntram Schneider ve Uyum Müsteşarı Thorsten Klute de katıldı.

Cuma günü Almanya’nın farklı kentlerinde ‘Müslümanlar nefret ve haksızlığa karşı ayaklanıyor’ başlıklı programlar düzenlenecek. Programların merkezi Bielefeld olacak iken, ev sahipliğini KRM yapacak. Bielefeld’de iki cami kundaklanmıştı. Bielefeld’de Uyumdan Sorumlu Bakan Schneider de cuma namazında camiyi ziyaret edecek.