Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Çankırı Hayvan Pazarı'nda canlılık yaşanırken, satıcılar denetimsizlikten şikayetçi.

Kurbanlıklar yavaş yavaş pazara girmeye başladı. Çankırı'da Çarşamba pazarı civarında kurulan hayvan pazarı sakinleri, Kurban Bayramı öncesinde sıkıntı ve beklentilerini dile getirdi. Hayvan pazarının pisliği, kurbanlıkların sağlık denetiminin yetersizliği gibi konularda yetkililerin duyarsızlığından şikayetçi olan hayvan satıcıları, bayram öncesinde acilen tedbir alınmasını istedi. Hayvan pazarının sağlıksız olması, biriken hayvan dışkılarının zamanında temizlenmemesi ve hiçbir denetimin yapılmamasını eleştiren kurban satıcılarından Şükrü Baştürk, "Türkiye’nin en bakımsız hayvan pazarı maalesef Çankırı'da. Bir hafta önce kurban satış yerine yerleştik, o günden beridir sefillik çekiyoruz. Yağan yağışlarda belediyenin bizim için hiç bir önem almaması bize ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Atatürk, 'köylü milletin efendisidir' demişti. Ama biz görüyoruz ki öyle değilmiş. Sularımız yeni bağlandı, elektriğimiz hala yok, hayvan pazarı yetersiz. Yağmurda 4 bin TL'lik yemimiz ıslanarak kullanılamaz hale geldi. Biz bu sorunları geçen sene de yaşadık. Bize sonraki Kurban Bayramı'nda böyle bir sorun olmayacağını söylemişlerdi. Ama görüyoruz ki sadece boş vaatlermiş. Diğer illerdeki hayvan pazarlarını gezdiğimde böyle bir manzara ile karşılaşmadım. Oradaki her şey nizami idi. Bizim buradaki başlıca sorunumuz yerlerin çamur olması, düzenli bir şekilde temizlenip denetlenmemesi. Biz çamurun içinde gecemizi gündüzümüzü sefalet içinde geçirdik. Artık yeter yetkililer sesimizi duysun." diyerek tepkisini dile getirdi.

Bir başka kurban satıcısı ise şöyle konuştu: "Hayvanların 3 gündür susuz olduğunu ve çamur içinde yattığını söyleyerek bizden 900 TL para aldılar. Bizimle ilgilenen yok. Suyun içinde kaldık. Elektrik yok, geceleri projektörleri dahi açmıyorlar. Tuvalet bile yeni açıldı. Burada hırsızlık olsa bunun hesabını belediye başkanı mı verecek? Zabıta geldi, parayı aldı, işi bitti, karaborsaya düştü. Kimin çadırı nerede belli bile değil. Burada adam ayrımı var. Başkan kendine yakın olanlardan para dahi almadan iyi yerlere yerleştiriyor. Biz paramızı verdiğimiz halde demire mallarımızı bağlayamıyoruz. Adamı olan götürüp bağlıyor."

Öte yandan hayvan satıcıları bu yıl kurbanlık fiyatlarında yüzde 25 artış olduğunu ve büyük baş hayvanların 3 bin ile 8 bin TL arasında, küçükbaş hayvanların ise 400 ile 700 TL arası olduğunu söyledi.

Kurbanlık hayvan satan vatandaşların sıkıntı ve şikayetlerini sormak isteğimiz Çankırı Belediyesi yetkilileri ise, konuşmak istemedi.