Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte kurban kesecek vatandaşlar evlerinde bulunan ve körelen bıçakları biletmek için bıçakçıların yolunu tuttu.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, Pazar Meydanı’nda bulunan bıçak bileyicilerine vatandaşlar akın ediyor. Bayrama hazırlık yapan vatandaşlar, körelen bıçaklarını bileterek kesim işlemlerini kolaylaştırmak istiyor. Bazıları Kurban Bayramı için yeni bıçak alırken, bazıları da eski bıçaklarını biletmeyi tercih ediyor. Bıçakların ise fiyatı kalitesine göre 15–20 TL arasında, bileme fiyatları ise 2- 3 TL arasında değişiyor.

26 yıldan beri bıçak bileyen 64 yaşındaki Yusuf Uygunol, bıçakları 2 lira, nacak ve baltaları 3 lira karşılığında bileyerek keskin hale getirdiğini, fiyatların geçen yıllar aynı olduğunu, maddi durumunun iyi olmadığını bildiklerinden ise hiç para almadıklarını belirtti. İyi bir bıçağı vatandaşın anlamasının çok zor olduğunu belirten Uygunol, “Vatandaş ancak tanıdığı, güvendiği bıçakçılara giderek kaliteli bıçak alabilir. Anlamayanlar seyyar satıcılardan bıçak almamalı.” dedi.

Uygunol, piyasada acemi bıçak bileyicilerin çok fazla olduğunu, bunun nedeninin de bir ustanın yanında yetişmeden bileme taşı alıp hemen işe başlamadan geçtiğini kaydetti. Herkesin bıçak bileme işini yapamayacağını ifade eden Uygunol, “Bıçak bilemekte ancak elmas taş kullanılmalıdır. Yoksa bıçağın ağzı yanar. Ama acemi bıçakçılar bunu bile kullanmıyor. Yaktığı zamanda bıçak çabuk körlenir” diye konuştu.

Bıçak bilemeye gelen vatandaşlar ise, iyi bıçağı anlamadıklarını, fiyatına bakarak aldıklarını söyledi.