Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Eyaleti’nde orta vadede kreşlere devletin parasal destekte bulunmaması durumunda binlerce kreşin tehlikeye gireceği ve kapanma tehlikesiyle yüz yüze kalacağı bildirildi. Bu hesaptan yola çıkan SPD Meclis Gurubu başkan yardımcısı Brita Altenkamp, “Almanya’da ve KRV’de erken çocuk eğitimi hala yeterli parasal destek göremiyor.” açıklamasında bulundu. Eyaletin kreşlere desteğini 100 milyon Euro’ya çıkarmasına rağmen SPD-Yeşiller koalisyon hükumetinin belediyeler ve özel müteşebbislerle acil olarak bir araya gelerek konuyu masaya yatırmasını istedi.

Belediyeler ve özel müteşebbisler bu eyalette toplam 900 olan kreşlerin 600’e yakınını çalıştırıyorlar. Altenkamp buna çözüm bulunamaması durumunda üç yıl sonra hangi kreş ayakta kalabilir konusunun tartışılacağını iddia etti. SPD’li politikacı KRV’de 3000 civarında kreşin kiliseler tarafından idare edildiğini ve bunlarında finansal zorluklar içerisinde olduğunu kaydetti.

Bunların kapanması durumunda, ailelerin yasal olarak çocuklarına kreş hakkı olduğu için tüm yükün belediyelere bineceğinin altını çizen Altenkamp, bunun durumu daha zor hale getireceğini dillendirdi. Sorunun çözümü için Altenkamp ailelerin ödediği ücretlerin artırılmasına da karşı çıktı ve parti olarak hedeflerinin ücretsiz kreş olduğunu tekrarladı.

1 AĞUSTOS’TA UYGULAMAYA GEÇECEK

Altenkamp ayrıca son yıllarda çocuk başına ödenen sabit miktarın yeterli olmadığını da kabul etti. Bunun yanı sıra maaş tarifelerinin kreş personeline tamamen uygulanmadığını vurguladı. 1 Ağustos’tan geçerli olmak üzere eyalet hükümetinin kreşler için ayırdığı 100 milyon Euro’luk ek bütçenin 55 milyonunun personele harcanmasını kararlaştırmıştı. Bu destek ile birlikte hükumet kreş personelinden 3 yaş altı çocukların bakım, eğitim ve beslenmelerini desteklemeyi hedefliyor.

Geriye kalan 45 milyon Euro’luk para ise sosyal seviyesi düşük ailelerin çocuklarına imkanlar hazırlaması için harcanacak. Bununla birlikte özellikle göçmenleri rahatsız eden dört yaşındaki çocuklara uygulanan Delfin 4 dil testide kaldırılmıştı.