Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partili Başbakan Angela Merkel, 11 Aralık’ta eyaletlerin yöneticileriyle mülteci konusunu görüşecek.

Başbakanlık Dairesi Başkanı Peter Altmaier (CDU), eyaletlerin başbakanlık dairesi yöneticilerini Berlin’e davet ederek bu konu çerçevesindeki istek ve taleplerini dinledi. Görüşmede Aralık ayına kadar değişik çalışma gruplarında mültecilerin durumu ile ilgili federal yönetimin ne kadar maddi destekte bulunması gerektiği hesaplanacağı duyuruldu. Şehir ve kasabalar ise mülteci alımı konusunda federal düzeyin maddi destek sağlamasını istiyor.

Eyaletlerin istek ve taleplerini dinleyen Altmaier görüşme sonrası, “Almanya’ya yakışır bir şekilde bu zorlukların üstesinden gelmek istiyoruz.” diyerek, bu çerçevede federal, eyalet ve belediyelerin payına düşecek maddi yükün paylaşımı iyi organize edilmesini istediklerini aktardı. Eyaletler ise mültecilerin sağlık bakımı ile ilgili giderleri federal düzeyin üzerine almasını istiyor. Bunun yanı sıra federal düzeyin sorumluluk alanındaki boş duran askeri kışlaların mülteci yurdu olarak kullanılması, anne-babasız çocuklara özel ilgi ve yardım, iltica işlemlerin hızlandırılması gibi konularda talepler iletildi.

Altmaier, Merkel ve eyalet yöneticilerin görüşmesine kadar bu istekler üzerinde çalışma yapılacağını duyurdu. Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi’nin (BAMF) verilerine göre bu yıl Almanya’ya gelenlerin sayısı 230 bin civarında olması bekleniyor. Mültecilerin eyaletlere yerleştirilmesi ise eyaletlerin nüfusu ve vergi geliri seviyesine göre yapılıyor. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) yüzde 21,2 ile en çok mülteci kabul ediyor. Bavyera’nın payı yüzde 15,2 iken Berlin ise mültecilerin yüzde 5’ini alıyor.