Mardin’in Midyat ilçesinde bulunan Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF) yönetim kurulu ve üyeleri topladıkları yardımları, Irak’ta IŞİD katliamlarından kaçıp, Midyat’a yerleşen Yezidi vatandaşlara ulaştırdı.
Merkezi Midyat’ta bulunan ve Süryani vatandaşlar tarafından oluşturulan Süryani Dernekler Federasyonu, savaş mağduru Yezidi vatandaşlar için topladığı yardımı Midyat’a bağlı Güven Mahallesi'ne yerleşen yaklaşık 200 Yezidi vatandaşa teslim etti.
Teslim töreninde; SÜDEF Başkanı Evgil Türker, Avrupa Süryaniler Birliği Türkiye Temsilcisi Tuma Çelik ve Süryani STK temsilcileri hazır bulundu.

Yardım malzemeleri Yezidi vatandaşlara teslim edildikten SÜDEF Başkanı Evgil Türker gazetecilere açıklama yaparak “ Bir haftadır bir yardım kampanyası başlattık. Bu kampanyanın amacı da Irak’tan Şengal’dan zulümden, katliamlardan kaçan Yezidi kardeşlerimiz içindi. Bu kampanya federasyonumuz öncülüğünde Süryaniler arasında yardım kampanyası yaptık. Belli bir miktar para topladık, tabii muhtarla görüştük, neler lazım olduğunu öğrendik. Erzakları satın alıp bu gün buraya getirdik.” dedi.

Süryaniler olarak uzun yıllardan beri Yezidi halkıyla birlikte yaşadıklarını belirten Türker, “ Günümüze kadar herhangi bir sorun olmamıştır aramızda. Biliyorsunuz Süryaniler bu bölgeden, Turabdin’den göç ettikten sonra Yezidiler de göç etmek zorunda kaldılar. Onlarda Süryaniler gibi dönem dönem, baskılara, hakaretlere, katliamlara maruz kaldılar, onlarda köylerini boşaltıp kaçtılar. Son yıllarda oluşan biraz barış ortamı sayesinde Yezidiler de kendi topraklarına, köylerine dönmeye başladılar. Biz Süryaniler olarak bundan çok memnuniyet duyuyoruz. Tabi Irak’ta olan durum, bu bir vahşettir, bizim için bir soykırımdır. Herhangi bir dine sığmayan davranışlardır.” şeklinde konuştu.

Yapılan yardımlardan dolayı memnuniyetini ifade eden mahalle muhtarı Ebuzeyt Atalan ise “Teşekkür ederiz, insanlığın hakkını verdiğiniz için.” dedi.
Heyet yapılan yardımların ardından Yezidi Kültür Evi'nden ayrıldı.