Baden-Württemberg Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann’ın İslam din dersleri ile ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcilerine ortak çalışma grubu önerisi, STK temsilcileri tarafından kabul gördü. Müslüman teşkilat temsilcileri eyalet hükümetinin bu girişimini isabetli bulurken, ortak çalışma grubu oluşturulmasının önemini vurguladı. Ayrıca ortak çalışmaların neticesinde bir Devlet Sözleşmesi de beklentiler arasında yer alıyor.

Geçen hafta Kültür ve Eğitim Bakanı Andreas Stoch’un (SPD) da hazır bulunduğu toplantıda Başbakan Winfried Kretschmann’ın, Müslüman STK temsilcilerinden Almanca İslam din dersleri için ortak bir çalışma grubu oluşturmalarını isteği karşılık buldu. Almanca İslam din derslerine talip olan, Diyanet işleri Türk İslam Birliği (DİTİB), İslam Kültür Merkezleri (VİKZ), İslam Toplumu Baden-Württemberg (İGBW) temsilcileri gazetemize yaptıkları açıklamada, Başbakan’ın önerdiği ortak çalışma grubu konusunda hemfikir olduklarını beyan etti.

IGBW Başkanı Muhittin Soylu açıklamasında, “Sayın Başbakanın Müslüman kuruluşların temsilcilerini kabul edip görüşmesi memnuniyet verici. Görüşmeye Kültür ve Eğitim Bakanı’nın, Devlet Bakanlığı ve Uyum Bakanlığı müsteşarlarının da katılması, sayın Kretschman’ın bu konuya verdiği önemin bir göstergesidir. Müracaatlar din dersi vermek için yapıldı. Üç ayrı dilekçe yerine ortak bir müracaat yapılmasını arzu ederdik. Ancak bilinen nedenlerden dolayı olmadı. Dini cemaat olmak için resmi bir onay gerekmiyor. Tüzel kişilik için onay gerekiyor.

Sayın Kretschmann cemaatlerin ortak bir platform oluşturmalarını ve bu platformun devlet ile yapılacak görüşmeler için muhatap olmasını istedi. Biz böyle bir platform oluşturulmasını IGBW olarak yıllardan beri istiyoruz. Böyle bir şeyin dışarıdan gelen öneriler üzerine oluşması Müslümanlar için üzücü bir şey. Ama her halükarda böylece sürekli bir birliktelik oluşursa seviniriz. Başbakan Devlet Sözleşmesi (Staatsvertrag) için tüzel kişilik gerektiğini, bu nedenle şu anda böyle bir şeyin mümkün olmadığını söyledi. Ancak buna yakın bir sözleşmenin imzalanabileceğini belirtti.”

DİTİB Württemberg Başkanı Erdinç Altuntaş’ta Başbakan Kretschmann ile yapılan görüşmenin çok verimli geçtiğini dile getirerek, “Başbakan ve ilgili bakanlıklar ellerinden geldiği kadar BW Anayasası çerçevesinde kolaylık gösteriyor. Müslümanların Baden Württemberg yasalarının vermiş olduğu haklardan tam anlamıyla faydalanması ve belki orta vadede bir Devlet Sözleşmesi hedefleniyor. Hükümetin Müslüman teşkilatlardan ‘bir araya gelerek tek bir dini cemaat olun’ gibi bir isteği veya dayatması yok. Zaten yasal olarak da böyle bir yetkisi yok.

Sadece bu görüşmelerin kalıcı ve Müslüman toplumunun büyük bölümünün temsil edilmesi için Müslüman teşkilatların ortak hareket etmesini tavsiye ediyorlar” dedi. Altuntaş Başbakanın isteklerini de şöyle anlattı, “Başbakan Kretschmann’ın planı, 2014 sonuna kadar Din Dersi, Devlet Sözleşmesi gibi eyaletteki Müslümanları ilgilendiren konuların müzakere için Başbakanlığa bağlı bir komisyon kurulması ve bu komisyonda ilgili bakanlıklardan ve Müslüman teşkilatlardan birer temsilci yer almasıdır.”

Müslüman teşkilatların bir çalışma grubu oluşturup komisyona bir temsilci göndermesini vurgulayan Altuntaş, “Üç teşkilat kendi yapısını koruyarak hizmetlerine devam edecek. Din dersi için üç başvuru ayrı ayrı değerlendirilip ilerde belki birisi, belki de hepsi uygulamaya konulacak. Her üç kurumun hedefi kendi hizmet ve tanımlaması çerçevesinde bir dini cemaat olarak tanınması olacaktır. Şayet İslam din dersi uygulamaya geçerse o zaman bu üç teşkilat din dersi müfredatı vs. konularda ortak hareket edecek” dedi.

VIKZ Eyalet Başkanı Yavuz Kazanç ise eyalet hükümetinin organize olmuş Müslüman cemaatleri direkt muhatap alacak olmasının çok sevindirici olduğuna dikkat çekerek, “Burada bir Devlet Anlaşması konusunda bizim de cemaatler olarak üzerimize düşeni yapmamız gerekmektedir. Din dersi ile ilgili başvuruların tamamı kabul edilirse, biz cemaatler olarak beraber çalışacağımızı beyan ettik. Bu çalışma ilk etapta sadece din dersini kapsıyor. Diğer konularda da ortak çalışma imkânları mutlaka değerlendirilecektir. Devlet Sözleşmesi ile ilgili bakanlık düzeyinde çalışma grubu sonbaharda kurulacak, henüz bizim elimize kesin tarih gelmedi.” dedi.