Muş Kadın Çatısı Derneği ve Muş Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklaşa gerçekleştireceği “Çocuk İstismarına Dur De” adlı proje Sabancı Vakfı’nın Toplumsal Gelişme Hibe Programı’na sunulan 384 başvurudan ilk 8’e girerek desteklenmeye hak kazandı.

Muş’ta aktif çalışmalarıyla adından söz ettiren Muş Kadın Çatısı Derneği ve İl Mili Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa gerçekleştireceği ‘Çocuk istismarına Der De!’ projesi hayata geçiyor. Sabancı Vakfı’nın Toplumsal Gelişme Hibe Programı’na sunulan 384 başvurudan ilk 8’e giren proje desteklenmeye hak kazanırken şimdiden Muş’ta çalışmalar başladı. Projede görev alan Nurcan Çetinbaş, Gül Özdemir, Sevda Özdemir, Enise Akar, Sema Özdemir, Ceren Barut ve Sibel Çetinbaş projenin tanıtımını yaparak amaçlarına kesinlikle ulaşacaklarını ve yeni projeler için çalışmalar yapacaklarını söylediler. Yerel ve yaygın medya mensupları ile bir araya gelen dernek yöneticileri, çalışmalar kapsamında bir yıl içerisinde 40 rehber öğretmenine Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı verilmesi planlandığı belirtildi.

“PROJE KAPSAMINDA 300 KİŞİYE ULAŞILACAK”

11–18 yaş aralığında ortalama 600 genç kıza, velilere verilecek eğitimde ise en az 300 kişiye ulaşılacağının planlandığını belirten projede görev alan Gül Özdemir, oluşturulacak olan KİHEP grupları Muş’ta ikamet eden ya da yeni atanan öğretmen adaylarından oluşacağını kaydetti. Çalışmaların sürekli bir şekilde ve uzun vadede devam edeceğini vurgulayan Özdemir, şunları söyledi: “Ortaklarla yapılacak olan değerlendirme toplantıları sonucunda proje eylem planı oluşturularak sonuç değerlendirmeleri yapılacak ve kamuoyu ile paylaşılacak. Projenin amacı, kız çocuklarını okullaştırmak, güçlenmelerine destek olmak, sosyal hayata katılımını sağlamak ve öğretmenlerinden destek alarak başvurabilecekleri merci ve yöntemleri öğrenmelerini desteklemek. Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) eğitimi alan rehber öğretmenleri okuldan alınmak istenen kız çocuklarının takibini sağlayacak ve kız çocuklarını çocuk yaşta evliliklerin zararları ve yasal hakları ile ilgili bilinçlendirecekler. Sonrasında velilere erken yaşta evliliğin zararları ve çocuk hakları ile ilgili eğitimler verilecektir. Kız çocuklarında ve ailelerinde farkındalık oluşturularak cesaretlendirilmesi desteklenecektir.”