Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında ilan edilen 2014 Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı Etkinlikleri çerçevesinde Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce her ay düzenlenen yürüyüşlere bu ay Çat kasabasında bulunan ‘Çat Vadisi’ ev sahipliği yaptı.
Nevşehir’in Çat beldesi Belediye Başkanı Kamil Duru, dünyada eşsiz ve mucizevi bir doğa harikası olan, Pers dilinde “Güzel Atlar Diyarı” demek olan Kapadokya’da bulunan beldelerinin bölgenin en uzun vadilerinden birine sahip olduğunu söyledi.
Bu vadide 5 bin civarında güvercinlik bulunduğunu, çevresinin milyonlarca yıllık zarif volkanik kayaçlarla kaplı olduğunu kaydeden Duru “ Kayaların içleri keşişlerin barındığı manastırlarla, kiliselerle ve şapellerle doludur. Roma İmparatorluğu zamanından kalmış bu kültür mirasında 11. yüzyıla dayanan eserler vardır. Zaman içinde biraz değişse de, bin 700′lü yıllardan bu yana aynen kalmıştır” dedi.
Doğa yürüyüşü yapmaya çok elverişli olan ve yaklaşık 6 kilometre uzunluğundaki alanda yapılan vadi yürüyüşü, yaklaşık 1,5 saat sürerken yürüyüşe 200 civarında kişi katıldı. Doğa yürüyüşüne katılanlar, doğayla baş başa, kuş sesleri altında, farklı manzaralar eşliğinde yürüyüş yapmanın keyfini çıkarıp, Çat Vadisinin doyumsuz manzarası ve tabiat güzelliğine tanıklık ederken, bir yandan da yürüyüşün ruhlarına kadar sirayet eden dinlendirici ve hafifletici etkisi altına girdi.
Yürüyüş boyunca vadinin muhteşem oksijenini soluma fırsatı bulan katılımcılar, "Sevdiklerimizle sağlıklı yaşama yürüyoruz" “Nevşehir Yürüyor, Sağlığını Koruyor.” pankartları taşıdı. Yürüyüş boyunca Vadiyi ortalayarak akan dere yazın ince bir şırıltı olarak eşlik etse de güzel bir ev sahipliği yaptı. Yürüyüş sonrasında Çatlı kadınlar tarafından yöreye ait el açması gözlemeler, saç üzerinde pişirilip karpuz ve meyve suları eşliğinde ikram edilerek bu eşsiz güzellikteki Vadi Yürüyüşü son buldu.
Çat Vadisi’ndeki yürüyüşe, Vali Mehmet Ceylan ve ailesi, Vali Yardımcısı Nurettin Ateş, Çat Belediye Başkanı Kamil Duru, Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan, Nevşehir Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Çiçek, Nevşehir Sağlık Müdürü Dr.Rahim Ünlübay, Nevşehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Aydın’la birlikte kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, çalışanları ve vatandaşlar katıldı.