Bursa’da Romanlara dönük önyargıların ortadan kaldırılması ve sosyal hayata katılımlarının sağlanması adına Uludağ Üniversitesi ve Bursa Roman Dernekleri Konfederasyonu işbirliğine gitti.

Roman çocuklarının müzik eğitimi ve spor yapmaya teşviki, suç eğiliminin azaltılması, Roman kültürel değerlerinin kayıt altına alınması konularına da ağırlık verilecek işbirliği kapsamında çalışmalar devam ediyor.

Proje kapsamında Bursa Roman Dernekleri Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Olçun Zolun ve konfederasyon üyelerinden oluşan heyet, Uludağ Üniversitesi KETAM (Kent Tarihi ve Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkez) çatısı altında farklı disiplinlerden akademisyenlerle buluştu.

KETAM Müdür Vekili Prof. Dr. Nuran Bayram, başkanlığındaki toplantıda Romanların güncel sorunları ve bu sorunlara yönelik üniversitenin sağlayabileceği akademik destek ele alındı.

Romanların topluma en üst düzeyde entegrasyonu için somut projelerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiği vurgulanan toplantı sonucunda, Romanlara yönelik önyargıların azaltılması, ailelere yönelik çalışmalar çerçevesinde erken yaşta evliliğin önüne geçilmesi, okula devam oranını yükseltilmesi gibi konular masaya yatırıldı.

Yine Roman mahallelerinde psikolojik danışmanlık hizmetinin verilmesi, okul öncesi eğitimin teşviki ve 4-12 yaş arası Roman çocuklarının, müzik eğitimi ve spora yönlendirilmesi konularında somut projelerinin hayata geçirilmesinde üniversitenin akademik destek sağlayacağı belirtildi.

Toplantıda ayrıca, Bursa’da yaşayan zengin Roman kültürünün kayıt altına alınması ve korunması için yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi.