Samsun’da; medya ve iş dünyasından isimlerin bulunduğu oluşum tarafından organize edilen "Rusya'da Nasıl İş Yapılır Forumu"nda, 13 ilden iş adamlarının yanı sıra Rusya'dan alanında başarılı iş adamları ve üst düzey yöneticiler bir araya geldi.

Rus Türk İşadamları Birliği (RTİB), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Haberexen Yayın Grubu işbirliğiyle Samsun'da gerçekleştirilen 'Rusya'da Nasıl İş Yapılır Forumu'nda, Karadenizli iş adamları, Rus pazarına girmek için bilgi alışverişinde bulundu. Forum; Haberexen Yayın Grubu Başkanı Mustafa Çakır, MÜSİAD Samsun Şubesi Başkanı Erkan Malkoç, Emekli Büyükelçi Vladimir Solotsonskiy ve Rus Türk İşadamları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan’ın ve Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un protokol konuşmaları ile başladı.

Vali Hüseyin Aksoy, Samsun’un gerçekleştirdiği 438 milyon dolarlık ihracatta Rusya’nın payının 22 milyon dolar olduğunu söyledi. Türkiye’nin 2013 yılı içerisinde gerçekleştirdiği 152 milyar dolarlık ihracatın 438 milyon dolarlık kısmını Samsun’un gerçekleştirdiğini bu durumun istenilen düzeyin çok altında kaldığını hatırlatan Aksoy, "Samsun gümrüğünden yapılan ithalat ve ihracat rakamlarına bakıldığında 2013 yılında 1 milyar 244 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, 2 milyar 468 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirilmiştir. Rusya’ya en çok ithalat ve ihracatın Samsun’dan gerçekleştirildiğini görüyoruz. Rusya ile ithalat ve ihracatın 2013 yılında yüzde 56’sı 2014 yılında da yüzde 57’si Samsun limanından gerçekleştirildi." dedi.

Rusya ile Türkiye arasındaki 5 milyar dolarlık karşılıklı ihracat rakamının son 12 yılda 35 milyar dolara çıktığını belirten Rus Türk İşadamları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan’ın şunları söyledi: “Bu 35 milyarın 29 milyar dolarlık kısmını Rusya’nın geri kalan 6 milyarlık kısmının ise Türkiye’nin ihracatı oluşturuyor. Bu rakam hedefi 100 milyar dolar olan bir ülkeyi asla tatmin etmez. Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı Almanya’dan sonra Rusya’dır. Rusya bir ucundan diğer ucuna uçak ile 13 saatte gidilebilen inanılmaz bir Pazar. Rusya Dünya nüfusunun 40’da birine hammadde stoğunun 3’te birine sahip bir ülke. Türkiye ile şapka ile kafa gibi birbirine uyumlu et ile kemik gibi olan bu ülke nüfusu yaşlanıyor üretimi azalıyor. Bir tarafta genç ve dinamik bir ülke diğer tarafta büyük ve bakir bir Pazar. Moskova bugün dünyanın en pahalı şehirlerinden bir tanesi ve bu konuda Japonların Tokyo’su ile yarışmakta.”

Karaaslan bütün bu fırsatların fırsatçılık olarak algılanmaması gerektiğini ayrıca bu fırsatların yakalanabilmesi için ulaşım hatlarının son derece uygun olması gerektiğini ve bu konuda direkt uçuşların büyük önem kazandığını dile getirdi. Foruma Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Muharrem Durmuşoğlu, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Ulusoy Un Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı ve eski Karadeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Fahrettin Ulusoy, katılırken Artvin'den Sinop'a kadar 13 ilden iş adamlarının yanı sıra Rusya'dan alanında başarılı iş adamları ve üst düzey yöneticilerde forumda hazır bulundu.

THY Rusya Federasyonu Müdürü Mefail Deribaş, Çalkan Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalkan, AS-Nexia Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Tezelman, Dynamic Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dağaşan, Samsunport Liman Müdürü Bedir Yıldırım konuşmacı olarak katıldı.