Almanya Belediyeler Birliği, Federal ve eyalet hükumetlerinden sığınmacılar için daha fazla yardım etmelerini istedi. Belediyeler Birliği, ‘sığınmacılara yardım için Marshall-Planı' hazırladı. Bu planla, sığınmacılara barınak hazırlanması ile federal ve eyalet hükümetlerinin hazırlıklı olması hedefenliyor.

Planda, yeni konut yapımı yanında eski binaların tamir ve tadilat ile hazır hale getirilmeleri için hükümetlerden belediyelerin yükünü hafifletmeleri istendi. Bunun için AB sığınmacılar komiserinden de yardım alınabileceğine dikkat çekildi. Belediyelerin sığınmacı yükünün altında ezildiklerini hatırlatan birlik, Kuzey Ren Vestfalya'daki (KRV) şehirlerden örnekler verdi. Duisburg Belediyesi'nin çadırkent kurduğunu, Köln Belediyesi'nin konteynerlerden konut oluşturduğunu ve Emmerich Belediyesi'nin otel odalarını kiralamak zorunda kaldıklarını belirterek buralara yardımın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Belediyeler Birliği'nden Gerd Landsberg, masrafların sadece barınak ve gıda olmadığını bunun yanı sıra eğitim, dil ve uyum gibi birçok konununda önemli olduğunu ve bunların tamamının bütçeleri kabarttığını söyledi. Bu yıl içerisinde Almanya'ya toplam 200 bin sığınmacının geleceğini de ifade eden Birlik, bunun yüzde 22'si olan 40 bin adet yeni sığınmacının sadece KRV'ye geleceğine dikkat çekiyor.

Irak, Suriye, Kuzey Afrika ve Balkan ülkelerinden gelen sığınmacıların arttığını da açıklayan Belediyeler Birliği bu insanların ‘insan onuruna yakışır' şekilde barınmasını istedi. Landsberg, dünyanın çeşitli bölgelerinde krizler ve savaşlar sebebiyle sığınmacı akınının çok hızlı şekilde arttığını ve bu trendin devam etmesini beklediklerini dillendirdi.