Aktif Eğitim-Sen Amasya Temsilcisi Salih Süren, 2014-2015 eğitim öğretim yılına öğrencilerin, ailelerinin ve öğretmenlerin çok ciddi sorunlarla başladığını söyledi.
Düzenlenen basın toplantısında konuşan Süren, “Öğrencilerin, devlete, millete ve insanlığa yararlı bireyler olarak yetişmesi için eğitim sisteminde ki sorunları çözmesi gerekenler, icraatlarıyla yeni sorunlar üretmeye de maalesef devam ediyorlar.” dedi.
Öğrenci eğitiminde ki tüm sürecin iyi planlanması gerektiğini vurgulayan Süren, “Okullar açılmadan önce öğrenci okullarının belirlenmesi ve kayıt işlemlerinin tamamlanmış olması gerekir.
Okullarımızın ihtiyacı olan yönetici ve öğretmenlerimizin eğitim-öğretim başlamadan önce görevlerinin başında olması, eğitim ortamlarının eğitim içerikleri ve fiziki yapı açısından faaliyete hazır hale getirilmesi olmazsa olmaz ön hazırlıklardandır.
Saydığımız bu temel hususları sağlıklı bir eğitim sezonu için yapılması gereken zorunlu hazırlıklar olarak kabul edersek, eğitim sistemimizin 2014-2105 öğretim yılına ağır yaralı olarak girdiğini söyleyebiliriz.” diye konuştu.
Süren şunları kaydetti, “Eğitim sistemini, veli ve öğrencileri rahatlatacağı vaadiyle oluşturulan Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi tüm süreçlerinde yapılan hatalar nedeniyle eğitim kamuoyunu tedirgin etmeye devam ediyor. TEOG yerleştirmeleri için hazırlanmış olan hatalı yerleştirme takvimi, hatalı yerleştirmeler ve yerleştirme işlemlerinin bir kısmının okulların açıldıktan iki hafta sonra bitecek olması bunun en basit örneğidir.
Özel okul teşviklerinden yararlanacak öğrenciler ve özel okulların belirlenmesindeki hukuksuz uygulamalar, bazı illerde teşvik verilecek öğrencilerin gidebilecekleri tek özel okulun teşvik kapsamında yer almaması gibi sebepler pek çok öğrencinin okulların açıldığı tarihte hangi okula gideceğinin henüz belli olmaması anlamına gelmektedir.”
Dört yıl ve üstü görev yapmış tüm müdürlerin görevlerine son verilmesini de eleştiren Süren, “Birçoğu yeni atanan Milli Eğitim Müdürlüğü idarecilerimiz yeni atanacak müdürleri değerlendirmiş, puanlama yapmışlardır. İlimizde puanlamaya 124 okul müdürü tabi tutulmuştur. Verilen puanları sendikal bazda değerlendirdiğimiz zaman 56 kişiye 75 üzeri puan verilmiştir. Bu müdürlerin 40 tanesi aynı sendikaya üye 13 tanesi diğer sendikalardan ve 3 tanesi de sendika üyesi olmayan kişilerdir.
Malum sendika yönetimindeki müdürlere ise 100 ve 100’e yakın tam puan verilerek en merkezi okullara müdür olmaları sağlanmıştır. Yönetmelik gereği müdür görevlendirme aşamaları 18 Kasım 2014 tarihinde sonlanacaktır. Yani MEB, 2014-2015 öğretim yılı hazırlıklarının yöneticilerle ilgili boyutunu ihmal etmiştir. Bu ihmallerin yaşanmasında en ciddi zararı bizim çocuklarımız görmektedir.” diye konuştu.
Eğitimi milli bir mesele olarak ele alıp siyaset üstü değerlendirmedikçe eğitimin sorunlarını çözülemeyeceğini ifade eden Süren, “Eğitimle ilgili temel kararları, “ben yaptım oldu” mantığıyla almak yerine eğitim çalışanları başta olmak üzere tüm paydaşlar, meslek kuruluşları, akademik dünya ve kamuoyu ile paylaşıp toplumsal mutabakatla almadıkça eğitimin sorunlarını çözemezsiniz. Tayin ve terfilerde siyasi, sendikal referanslar yerine sadece ve sadece ehliyet ve liyakati esas almadıkça eğitimin sorunlarını çözemezsiniz.” şeklinde konuştu.