Traktör sektöründe lider marka olan Türk Traktör’ün Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, Türkiye tarımının en önemli sorununun hala verimlilik olduğunu söyledi. Özdemir, çiftçi başına alınan tarımsal hasılatın arttırılmasının gerektiğini belirtti.

Türk Traktör tarafından Nevşehir’in Kaymaklı ilçesinde çiftçilere yönelik olarak, 'New Holland Tarla Günleri' etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında New Holland ürünlerini çiftçiler sahada deneme imkanı bulma yanında, Türk Traktör uzmanlarından bilgi alma fırsatı da yakaladı. Etkinlik alanına gelen çiftçilere ayrıca kura ile yüzlerce çeşit hediyede dağıtıldı. Yeni tarım aletlerinin tanıtımına katılan Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, gıdanın hem dünyada hem Türkiye’de her geçen gün daha çok önem kazandığını belirtti.

Türkiye’nin tarımsal potansiyelinin yüksek olduğunu ifade eden Özdemir, “Ülkemiz işlenilebilir arazi büyüklüğü açısından dünyada 12. büyük ülkedir. Tarımsal hasılası açısından ise 62 milyar dolar ile Avrupa’da birinci, dünyada ise yedinci büyük tarımsal ekonomiye sahiptir. Satılan traktör sayısına bakıldığında ise dördüncülüğe, beşinciliğe oynayan bir ülkedir. Ancak diğer taraftan çiftçi başına düşen verimliliğe baktığımızda daha aşama kat etmemiz gerekiyor. Çiftçi başına düşen verimlilikte Avrupa’nın ve Amerika’nın gerisindeyiz. Bunun içinde öncelikle ölçek ekonomisinin arttırılması gerekiyor. Yani tarımsal işletmenin büyüklüğünün arttırılması gerekiyor. Aslında baktığımız zaman son 10 yılık periyoda Türkiye’de geleneksel köylü çiftçilerden büyük tarımsal işletmelere doğru giden bir gelişim var. Artan talebi karşılamanın tek yolu, tarımsal verimliliği ve üretkenliği arttırmaktır. Bu et içinde geçerli, ayçiçek için de geçerli, bütün ürünler içinde geçerli. O yüzden diyoruz ki, birim metre kareden alınan verimin arttırılması lazımdır. Bunun içinde modern üretim teknikleri kullanmak gerekiyor.” dedi.

Ankara’da ve Adapazarı’nda ürettikleri traktörleri dünyada beş kıtada 130’dan fazla ülkeye ihraç ettiklerini ifade eden Özdemir, “İhracatımızın yüzde 25’ini Kuzey Amerika’ya ve Kanada’ya yapıyoruz. Bu şu demek; Amerika ve Kanada’daki çiftçi ne kullanıyorsa Türkiye’deki, Nevşehir’deki, Derinkuyu’daki çiftçimize de aynı traktörü sunuyoruz. Bu çok önemli bir değerdir.” dedi.

Şu anda dünya nüfusunun 7 milyarı geçtiğini, 2050 yılına kadar da 9 milyarı geçmesinin beklendiğini kaydeden Özdemir, “Hem nüfus artıyor, hem nüfusun gelir seviyesi artıyor. Hem de gıda sadece besin kaynağı değil, aynı zamanda enerji kaynağı olarak talep görüyor. Yani biyoenerji, biyogaz olarak da kullanılıyor. Bütün bunlardan dolayı yapılan hesaplamalar şunu gösteriyor; 2050 yılına kadar dünyada gıda talebi yüzde 70 artacak. Bu çok önemli bir değerdir. Bu da Türkiye’nin bir kez daha önemini ortaya çıkartıyor ve arttırıyor. Özelikle dünyada işlevli arazi büyüklüğünün azaldığı bir ortamda bu talebi karşılamanın tek yolu birim alandaki verimliliği arttırmaktır. Bunun tek yolu da modern üretim teknikleri kullanmak, bilgiden ve teknolojiden faydalanmaktır. Modern üretim teknikleri derken santimetreye ayarlı tohum ve gübre atabilmeyi, salma sulama teknikleri yerine basınçlı, yağmurlama veya yol sulama sistemlerini kullanmayı, 20-30 yaşındaki traktör yerine yeni traktör kullanmayı kastediyorum.” dedi.

New Holland markası olarak 48 beygirden 420 beygire kadar çok geniş traktörlerin yanında geniş bir ekipman ürün gamıyla hizmet verdiklerini kaydeden Özdemir, 600’den fazla satış, servis ve yedek parça bayi teşkilatlarının bulunduğunu söyledi.

Tarla Gününe katılan çiftçilere yeni Türk Traktör KB serisi haşpaysız balya makineleri, işleme makineleri, New Holland CX6080 biçerdöver, TDD Delta Serisi ve Tier 4 egzoz emisyonuna sahip iki yeni ithal traktör olan yarı otomatik şanzımanlı T5 Electro Command ile sürekli değişken CVT şanzımanlı T6 Auto Command, uzmanlar tarafından tanıtıldı ve tarlada bizzat deneme fırsatı sunuldu.