Üsküdar Gençlik ve Eğitim Merkezi sportif, eğitsel, sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlere imkân tanıması, gençlerin bireysel ve toplumsal ilişkilerinde sağlıklı ve dengeli kişilik geliştirmelerine katkıda bulunması ile diğer belediyelerden ön plana çıkıyor. Üsküdar Belediyesi bünyesinde Üsküdar Gençlik ve Eğitim Merkezi (ÜSGEM) gençlere yönelik geliştirdiği projelerle özellikle de eğitim alanında Türkiye’nin öncüsü haline gelmiş durumda. Genç Enderun’dan Çocuk Üniversitesi’ne, Medeniyet Okulu’dan Fikir Sanat Merkezi’ne kadar geliştirilen projelerle 8 yaşından üniversite öğrencilerine kadar tüm kesime hizmet sağlıyor. Üsküdar Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Yakup Öksüz, Üsküdar Gençlik ve Eğitim Merkezi ile ilgili sorularımızı cevapladı.

Bilgi evi hizmetleri kimleri kapsıyor, neyi hedefliyorsunuz?

Biz Üsküdar’da gençleri önemseyen bir belediyeyiz. Gençlerin geleceğe hazırlanması için destek anlamında bütüncül bir şekilde gayret ediyoruz. İlkokuldan ortaokul, lise ve üniversiteye kadar geniş yelpazede Üsküdar Belediyesi olarak hizmet veriyoruz. Bunu yaparken iki amacımız var. İlk amacımız gençlerimizin milli ve manevi değerlerini bilen, bunların farında olan gençler yetiştirmek. Bir diğer amacımız da gençlerin yaşadığı çağın farkında olmalarını sağlamak. Bu çağda hangi sıkıntılarla karşılaşacaklar, diğer ülkelerin bilimsel anlamda geldiği nokta teknoloji, ekonomik anlamda, ilerleyen yıllarda dünyanın neler beklediğini gençler tarafından bilinmesi adına çağa uygun kendilerini buna göre hazırlayan bu ufka sahip olan gençler yetiştirmek istiyoruz.

Öğrencilere ne tür eğitim imkanı sağlıyorsunuz?

İlk okul 8’den alıyoruz öğrenciyi ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik milli ve manevi değerlerine bağlı gelecek ufku olan nesil yetiştirmek hedefinde olduklarına vurgu yapan, ayrıca Okuyan, düşünen ve üreten bir gençlik için mücadele ediyoruz diyen Öksüz “Genç Enderun Projesi ile geleceğin fikir adamları geleneğin ruhu ile yeniden buluşturuyoruz. ‘Medeniyet Okulu’ projesi ile adım adım medeniyetimizi tanıyor ve tanıtıyoruz” dedi. Hem okul takviye dersleri hem sanat dersleri hem de gençlerimizi ücretsiz bir şekilde liseye geçiş sınavına hazırlıyoruz. Her Pazar bilgi evlerimizden çocuklarımız ve aileleriyle beraber sabah namazında buluşuyoruz. “Ailemle huzurda” başlığıyla. Velilerimizle öğrecilerimizin daha iyi eğitim almaları daha iyi ders çalışmaları için istişarelerde bulunarak ev ziyaretleri gerçekleştiriyoruz.

Üsküdar, TEOG ve üniversite sınavlarında il ve ilçeler katagorisinde 11 puan üst sırada.

Üsküdar’da 5 bin 500 8. Sınıf öğrencimiz mevcut. Bu öğrencilerimizin 1300’ünü ücretsiz bir şekilde liseye geçiş sınavına hazırlıyoruz.

Çocuk Üniversitesi ile nasıl bir eğitim sağlıyorsunuz?

Çocuk Üniversitesi Üsküdar Belediyesi 2012 yılında Türkiye’de ilk defa uyguladığı bir çalışma. Nitelikli olarak ve YÖK’ten onaylı tek yeriz. Çocuk Ünivrsitesi projemizi Medeniyet Üniversitesi ile birlikte yürütüyoruz. Öğrencilerimiz Çocuk üniversitesine uluslararası zeka testi yaparak alıyoruz. IQ seviyesi 130’un üzerinde olması gerekiyor. Tamamen profosyonel bir ekip tarafından yürütülüyor. Öğrencimizi seçiyoruz ve 4 senelik eğitime alıyoruz. Öğrenci 4 yıl boyunca düşünmeyi, tefekkür etmeyi, fikir üretmeyi ve günümüz dünyasının teknolojik eğitimlerini A’dan Z’ye öğreterek eğitiyoruz. Son senesinde de öğrenciler literatür taramasını öğreniyorlar bir konu seçerek tez hazırlıyorlar. Mezun olan öğrencilermize danışmanlık yapan Medeniyet Üniversitesi’ndeki hocaları ömür boyu ücretsiz danışmanlık veriyorlar. Okuyacağı kitaplardan, yapacağı araştırmalara kadar.

Çocuklarımız uluslararası yarışmalara katılıyorlar. Matematik yarışmaları, spor yarışmaları gibi. Çocuklarımız dünya ve Avrupa birincilikleri ede etti. Akıllı şehir ve insansız hava aracı geliştiren öğrencimiz 24 ülkenin katıldığı yarışmada birincilik elde etti.

Genç Enderun Projesi nasıl ortaya çıktı?

Genç Enderun projemiz 2014 yılında Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen tarafından belediye başkanlığına seçilmeden önce gençlikle ilgili projeler üreteceğine yeni fikirler ortaya koyacağını söyledi. Buna binaende 2014 Mart itibariyle ciddi gençlik faaliyetlerine başladık. Burada ecdadımızın uygulamış olduğu Enderun sistemini güncelliyerek günümüze uyarlıyarak bir çalışma ortaya çıkardık. İlkokul 2,3,ve 4. sınıf öğrencilerini mulakatla seçiyoruz. Öğrencimize ilk önce 2 senelik bir eğitim programı uyguluyoruz. İngilizce, matematik, tefekkür, gıda, ahşap atölyesi, edep adap gibi öğrencinin hem manevi yönünü doldurmak ve geliştirmek hem de günümüzle alakalı bilgileri öğrenmesini sağlıyoruz. Genç Enderun Merkezimizden 21 öğrencimiz mezun oldu ilk olarak. Öğrencilerimiz her hafta kitap okuyorlar, her hafta bir İslam alimini tanıyorlar. Alimlerin yapmış oldukları fen çalışmalarını öğrenciler uygulamalı olarak öğretmenleriyle birlikte yapıyorlar. Çocuklarımızı sadece ezber bilgiyle değil uygulamalı bir şekilde eğitiyoruz. Öğrencilerimiz Genç Enderun’da konuşma dersleri, hitabet dersleri alıyorlar biz öğrencilerimize özgüven aşılayarak kendini anlatabilsin, kendisi üretsin istiyoruz. Son olarak 421 öğrencimiz Genç Enderun’a devam etmekte.

Medeniyet Okulu ile nasıl eğitim amaçlanmakta?

Medeniyet Okulu 8. sınıftan 9. sınıfa geçen öğrencilerimizi kapsıyor. Lise 1 öğrencimizi alıyoruz ve 2 senelik Medeniyet Okulu eğitimimizi veriyoruz. Öğrencilerimize ileri seviye İngilizce, ileri seviye matematik, yazarlık eğitimi, sanat dersi alıyor gitar ya da ney ikisinden birini almak zorunda. Öğrencimiz 5 hafta boyunca 5 saat dersi var. Her sınıfın da bir tane üniversite koçu var. Ve bu öğrenciler dönemlik dergi çıkararak tecrübe kazanıyorlar. Kendileri şiirler, yazılar, karikatürler hazırlayarak dergide yayınlıyorlar. Medeniyet Okulu’nda 200 öğrencimiz eğitim almakta.

Gençlik Akademisi kimleri kapsıyor, neler hedeflenmekte?

Gençlik Akademisin’de 1500 öğrencimizi ücretsiz üniversiteye hazırlıyoruz. Dershanelerden alacakları eğitimden daha iyisini alarak hazırlanıyorlar. Her 20 öğrencinin 1 eğitim koçu mevcut. Aynı zamanda üniversitede okuyan bir hukuk fakültesi öğrencisi, mühendislik fakültesi öğrencisi Gençlik Akademisinde üniversiteye hazırlanan öğrencilerimize mihmandarlık yapıyor. Kız öğrencilerimizin başlarında üniversite okuyan kız öğrenci aynı şekilde erkek öğrencilerimizin başlarında da üniversiteye okuyan erkek öğrenci bulunuyor. Üniversite gezileri ve kültürel geziler yaparak bibirlerine destek oluyorlar. 3 senede 1000’den fazla öğrencimiz 4 yıllık fakülte kazandı. Aynı şekilde Gençlik Akademisi’nde de öğrencilerimiz dergi çıkarıyorlar. Yabancı dil eğitimi alıyorlar Arapça, İngilizce, Rusça, İbracine’ye kadar. Kur’an-ı Kerim dersinden sanat derslerine kadar her eğitimi kapsayan donanımlı öğrenciler yetiştirme gayretindeyiz.

Üsküdar olarak her hafta Belediye Başkanım, Kaymakamım, her hafta bir okula ziyarete gidiyoruz. Öğrencilere hediyeler veriyoruz ve velilerle bir araya geliyoruz. Okulların fiziki problemleri varsa bunları gidermeye çalışıyor ve öğrencilerimizin daha iyi eğitim alması için çaba gösteriyoruz. Öğrencilerimi önemseyen bir bilgi evi olarak ev ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Ev ziyaretlerinde ders çalışma ortamı ve öğrencinin evde nasıl zaman geçirdiğini ailesiyle birlikte konuşuyoruz. Genç Enderun, Çocuk Üniversitesi, Gençlik Akademisi, Fikir Sanat Merkezi’nden toplamda 35 bin öğrencimiz ücretisiz bir şekilde faydalanıyor.

Üsküdar’da 13 bin öğrencimize okul dersleri dışında seçmeli olarak 1 saat ders veriyoruz. Haftada bir saat okçuluk, ebru gibi seçmeli derslerden istifade ediyorlar.

Fikir Sanat Merkezi kimleri destekliyor?

Fikir Sanat Merkezi’nde girişimi olan ofisi olmayan gençlere ofis imkanı sağlıyoruz. Burhan Felenk’in Üsküdar’daki köşkünü restore ettik burada fikri olan ama çalışma yapamayan gençlerimize çalışma imkanı sağlıyoruz. Ücretsiz bir şekilde girişimci gençlerimiz burada kendi ofislerini açarak çalışmalarını yapıyorlar. Üsküdar Belediyesi’nin protokol imzaladığı kurumlarla da çalışma ve faydalanma imkanları elde ediyorlar. Örnek verecek olursa Yıldız teknik Üniversitesi’nin bütün teknolojik imkanlarından faydalanabiliyorlar. 75 farklı girişim alanında 250 girişim yapan gençlerimiz mevcut. Gençlerimiz içerisinden 30 tane şirket kuruldu. 16 yaşında bir lise gencimiz bir proje üretti ve bir çok restoran bu uygulamayı kullanıyorlar. Bir diğer taraftanda yazılımcı gençlerimiz bir yazılım ürettiler. 2 bin liraya mal ettikleri yazılımı serü üretime geçirdiler ve satıyorlar bizde ihtiyacımızı gençlerimizden sağlıyoruz.

Üsküdar bir gençlik merkezi. Tarihi olan kültürü olan bir yer. Bizde buna layık olmaya ve gençlerimizi bu ruhla yetiştirmeye çalışıyoruz. Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen bir sloganı vardı. “Gençlerimizi iyilerle iyilikle arkadaş etmek istiyoruz” diyen Türkmen belediyeciliğin dışında gençlerimize ciddi bir bütçe ayırıyor. Şimdiki projemizde Üsküdar Bilim Merkezi açacağız. Burada daha üst düzey eğitimler vereceğiz. Enderun’da, Çocuk Üniversitesi’nde eğitim alan gençlerimize üst düzey eğitimler vererek gençlerimizi bilim alanında geliştireceğiz.

Nev Mekan

Üsküdar’da bulunan eski İETT garajı olarak kullanılan yeri biz restore ederek kütüphane haline getirdik. Gençlerimizin kitap kahve olarak kullanabileceği bir yer edinmiş olduk. Kütüphanede 10bin kitap mevcut. Öğrencilerimiz arkadaşıyla sohbet edebileceği ders çalışabileceği bir yer kazandırdık. Şimdi Nev Mekan’dan bir tane daha yapıyoruz. Üsküdar Nikah Sarayı’nı Şemsi Paşa’daki orayı da mayısta kütüphane olarak hizmete açacağız inşallah.

7 Güzel Adam

2014 yılında açtığımız 7 Güzel Adam olarak bilinen büyüğümüzün şairlerimizin kitaplarının olduğu, eserlerinin olduğu, onlar hakkında yazılmış kitapların dergilerin bulunduğu bir kütüphane açtık. 7 Hilal Derneği ile gerçkeleştirdiğimiz bu proje Fatih’in yargılandığı olarak bilinen tarihi binada gençlerimiz kullanıyorlar.

Kaynak: Diriliş Postası (Burak Çolo)