Adana Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, yangın sezonunun en kritik günlerinin yaşandığını; dolayısıyla vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini hatırlattı. Acer, görülen her yangının ücretsiz Alo 177 ihbar hattına bildirmelerini istedi. Orman yangınları ile mücadele çalışmaları hakkında bilgi veren Acer, sezon hazırlıklarına her ne kadar 1 Haziran'da başlasalar da ülkede geriye dönük orman yangınlarının çıktığı günleri belirlediklerini kaydetti. Adana için 23 kritik gün tespit ettiklerinin altını çizen Acer, “Örneğin; Haziran’da 3-4 gün, Temmuz’da 5-6 gün, Ağustos’ta 7-8 gün, Eylül’de 5-6 gün. Bu 23 günde teyakkuz haline geçiyoruz. Diğer zamanlarda da hazırız. Ama bu 23 gün öncesinde uykuyu bile terk edip kritik noktalarda ekiplerimizi hazır vaziyette bekletiyoruz. Nemin düştüğü ve rüzgârın arttığı, hava hareketlerinin fazla olduğu sözü edilen zaman dilimleri büyük orman yangınlarının olduğu günlere tekabül ediyor. Son yıllarda bölgemizde yangın miktarı rakamsal olarak artsa da yanan alan miktarı azalmıştır. Çünkü ekiplerimiz çıkan bir yangına 15 dakikada müdahale ediyor." dedi.

ORMANLAR KAMERA SİSTEMİYLE GÖZETLENİYOR
Yangın Harekât Merkezi’nin çalışma usulü ve teknolojik donanımlardan nasıl faydalanıldığı konusunda açıklamalarda bulunan Bölge Müdürü Acer, ormanların 24 saat boyunca kulelerde kurulu bulunan kamera sistemiyle gözetlendiğini ifade etti. Arvento araç takip sistemi ile tüm araçların takip edildiğini vurgulayan Acer, bunlara dair verilerin uydu ve orman haritası üzerinde anlık olarak görüldüğünü söyledi. Acer, alınan verilerin harekat merkezimizde ve Ankara’daki genel merkezde anında değerlendirilerek yangınların söndürülmesinde kullanıldığını bildirdi.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ile devamlı irtibat halinde olduklarının dile getiren Acer, ekstrem hava sıcaklığı, rüzgar ve nem durumunun ekiplere günlük bildirildiğini anlattı. Ekiplerin de bu kritik günlerde 24 saat teyakkuz halinde beklediğine işaret eden Acer, her fırsatta vatandaşları da uyardıklarını aktardı. Acer, “Muhtar ve cami imamları aracılığıyla köylülerimize duyuruyoruz. Araçlarımızı yangınların çıktığı kritik noktalarda konuşlandırıyoruz. Vatandaşlarımız kritik hava hallerinde ateşle ilgili faaliyetlerden kaçınırsa bize en büyük yardımı yapmış olur. Rüzgâr varken en küçük kıvılcım yangını başlatabiliyor." diye konuştu.

İŞÇİLERİN CAN GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ
Sarıçam’da konuşlu yangın söndürme ekibi ve helikopterin faaliyetleri hakkında da bilgiler paylaşan Abdurrahman Acer, yangınla mücadelede kullanılan malzemelerin müdahale eden işçilerin can güvenliğini korumada çok önemli olduğunun altını çizdi. Bu nedenle de en kaliteli malzemeleri alarak işçilere kullandırdıklarına dikkat çeken Acer, mevcut helikopterin sadece Adana’da değil diğer bölgelerdeki yangınlara da müdahale için gittiğini sözlerine ekledi.