Hastaların eczanelerden aldıkları ilaçlar için yaptıkları ek ödemeler en çok kronik hastaları rahatsız ediyor. TK hastalık sigortası tarafından piyasaya çıkan yeni ilaçlar ve ücretleri konusunda yapılan son araştırma sigortalarla ilaç üreticilerini karşı karşıya getirdi. Lisanslı birçok ilaç üzerinde yapılan araştırmada bu ilaçların yeni ve daha faydalı diyerek piyasaya daha pahalı sürüldüğü ortaya çıktı.

Araştırmada söz konusu ilaçların piyasadaki aynı hastalıklar için kullanılan diğer ilaçlardan daha faydalı olmadıkları belirlendi. Daha pahalı olan ilaçların çok ağır yan tesirleri olduğu ve ücretini hak etmedikleri araştırmada yer aldı. Hatta diyabet konusunda bazı ilaçların eskisinden daha çok yan tesirleri olduğu için belli bir süre sonra piyasadan çekildiği ortaya çıktı. Kalp hastalıklarına karşı kullanılan ilaçlarda da durum pek farklı değil.

Burada da ilacın uzun süre kullanılması ve başka ilaçlarla paralel kullanılması durumunda ağır sağlık hasarlarına yol açtığı bildirildi. Araştırma sonucundan yola çıkan TK sigortası doktorlara çağrıda bulunarak hastalara ilaç yazarken yeni olma özelliğine göre değilde fiyat/fayda özellikleri dikkate alınarak yazılmasını istedi.

Sigorta uzmanları bu konuya dikkat edilmesi durumunda yıllık milyarlarca Euro daha az harcanacağını ve bunun faydasını da sonunda sigortalıların göreceğinin altını çiziyorlar. Sigortaların bu çağrısına ise ilaç üreticilerinden itiraz geliyor. Raporu inandırıcı olmaktan uzak bulan Federal Ecza Üreticileri Birliği iki diyabet ilacında resmi makamlarca ek fayda bulunduğunu iddia ederek araştırmayı ‘hasta düşmanı’ ilan ediyor.