Mersin'in Mut ilçesi Belediye Başkan Nebi Yılmaz, ilçeleri sınırları içinde bulunan Alahan Manastır'ının inanç turizmi bakımında İzmir, Antalya ve Hatay'dan sonra önemli potansiyel olduğunu söyledi. Yılmaz, "İzmir'de Meryem Ana Evi'nden sonra ikinci hac yeri oldu." dedi.

Antalya'nın Manavgat ilçesine partisinin belediye başkanları toplantısına katılan Başkan Yılmaz, kültür ve inanç turizmine açılan Alahan Manastırı ile ilgili Sueno Otel'de bilgilendirme yaptı. Manastırın Mersin’i Karaman’a bağlayan devlet karayolunun iki km kadar doğusunda ve Mut ilçesinin kuş uçuşu 15 km kadar kuzeyinde yer aldığını belirten Yılmaz, Toros dağları üzerinde ve yaklaşık olarak bin 200 metre rakımdaki Hristiyanların inanç merkezinin her mevsim açık olduğunu söyledi.

Manastırın, Hristiyanlar için İzmir'de Meryem Ana, Antalya Demre'de Noel Baba Kilisesi gibi hac merkezlerinden biri olduğunu belirten Yılmaz, Hz.İsa'nın havarilerinden Tarsus'lu Pavlus (Sen Paul) ve yine Tarsus'ta yaşamış Hıristiyanlığın öncülerinden Barnabes, M.S. 41 yılında Hıritiyanlığı yaymak için Anadolu’da çeşitli yolculuklar yaptığı için manastıra ABD'den, İtalya'ya, Fransa'dan, İngiltere'ye, İngiltere'den Hollanda'ya, Hollanda'dan Almanya'ya, Almanya'dan Çek Cumhuriyeti'ne, dünyanın çok sayıda ülkeden hıristıyanın hac için geldiğini kaydetti. Yılmaz, "Bu azizlerin gezileri sırasında konakladıkları hemen her yerde anılarına tapınaklar yapılmıştır. Fakat, o tarihte Hıristiyanlık henüz resmi din olmadığından ve ibadet gizli olduğundan tapınakların da gözden uzak ve ulaşımı güç yerlerde olması tercih edilmiştir. Alahan Manastırının olduğu yerde de böyle bir tapınağın yapıldığı anlaşılmaktadır. Ancak bu günkü manastır öreni Hıristiyanlığın resmen kabul edilişinden sonra, beşinci yüzyılda inşa edilmiştir. Manastırı yaptıran kişi manastırda lahdi ve bir kitabesi olan Tarasis adlı bir rahiptir.Ancak finansman büyük ölçüde Bizans imparatoru tarafından sağlanmıştır. Kimi kaynaklar manastırın M.S. 440-442 yılları arasında, kimi kaynaklar da M.S. 474'ten sonra inşa edildiği görüşündedir. " dedi.

Manastırın, Mut'ta inanç turizmine açılması ve bölgeye daha fazla turist gelmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 1,3 milyon lira kaynak aktardığını vurgulayan Yılmaz, belediye olarak da manastıra dünyanın değişik ülkelerinden hac için gelen hristiyanların rahat bir şekilde haclarını ve kendi dini vecibelerini yerine getirmeleri için altyapı, dinlenme, ailecek rahat bir nefes alabilecekleri mekanlar ve ulaşıma yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Yılmaz, "Alahan Manastırı inanç turizmine bağlı önümüzdeki yıllarda Hristiyanların hac için geldikleri önemli ibadet merkezlerinden biri olacağına inanıyorum. Özellikle Avrupa, Baltık ve İskandinav ülkelerinden yoğun bir şekilde hac için gelenler var. " diye konuştu.
Başkan Yılmaz, Alahan'da 1955-1972 arasında Alman arkeoloji profesörü Prof. Michael Gough tarafından bilimsel kazılar yaptığını sözlerine ekledi.