Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) son yıllarda hızla geliştirdiği bilimsel araştırma destekleri, bilimsel alt yapı güçlendirme çalışmaları ve laboratuvar olanaklarının verimli sonuçlarını almaya devam ediyor. Özellikle öğrencilerin sürdürdüğü proje sayısını da arttıran Üniversite, bir başarıya daha imza atarak International TUBITAK UAV Turkey 2017 yarışlarından derece ile döndü. BEÜ UAV takımı Polonya, Endonezya, Malezya, Kuzey Kıbrıs ve Azerbaycan’ın da aralarında bulunduğu yarışmada 3.’lük ödülü kazandı.

Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Erdem Gökşen ile Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Emre Kaya’dan oluşan BEÜ UAV takımı, 13-16 Temmuz 2017 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen yarışlarda BEÜ’yü başarıyla temsil etti. Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıfat Hacıoğlu ile Öğr. Gör. Aytaç Altan’ın danışmanlığında ürettikleri Black Crow adlı İHA (insansız hava aracı) ile yarışlara katılan öğrenciler, yarış kuralları kapsamında verilen tüm görevleri başarı ile tamamlayarak 3.’lük ödülünün sahibi oldular. Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde TAİ kampüsünde düzenlenen yarışlara farklı üniversitelerden 243 takım başvuruda bulundu; 97 takım ön elemeleri geçerek yarışma hakkı kazandı.

BEÜ’lü gençler Erdem Gökşen ve Emre Kaya, uzun süredir üzerinde çalıştıkları Black Crow ve yarışla ilgili şunları söylediler: “Uzun ve zor bir hazırlık süreci geçirdik. İHA’nın mekanik parçalarını kendi yaptığımız 3D printer ile ürettik. Hocalarımız Yrd. Doç. Dr. Rıfat Hacıoğlu ve Öğr. Gör. Aytaç Altan, çalışmalarımızın her aşamasında bize yol gösterici oldu. Uçuş ve yük bırakma konusunda birlikte oluşturduğumuz stratejilerdeki önerileri sayesinde görevleri başarı ile tamamladık. Yarışlar sırasında da hocalarımızın destekleri bize güç verdi. Onlara teşekkür ediyoruz. Özellikle Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Mahmut Özer’e Üniversitemizdeki öğrencilere sağladığı destekler için sonsuz teşekkür ediyoruz. Rektörümüzün bizlere sağladığı bu destekler sayesinde artık bizim üniversitemizde de dünya üniversiteleri ile yarışan öğrenci projeleri üretiliyor. Gelecek dönemlerde yerimizi alacak arkadaşlarımız da umarız aynı heyecan ile bu projeleri devam ettirir. Üniversitemizin önümüzdeki yıllarda yapılacak yarışlarda birinciliği kazanması en büyük dileğimiz.”

BEÜ UAV Takımının akademik danışmanı Yrd. Doç. Dr. Rıfat Hacıoğlu, “Üniversitemizi ve Zonguldak’ı başarı ile temsil etmenin onurunu yaşıyoruz. Öğrencilerimiz büyük heyecan ve azimle çalıştılar, kendi ürettikleri İHA ile yarışlarda verilen görevleri tamamladılar. Sıralamadaki ilk üç takım arasında görev tamamlama sürelerinde küçük farklar var. Gelecek yıllardaki yarışlarda daha yüksek performansları hedefliyoruz. Yarışların 15 Temmuz tarihine denk gelmesinin anlamı da bizim için çok önemli. Böyle özel bir günde elde ettiğimiz bu başarıyı daha anlamlı hale getiriyor. Uluslararası alanda aldığımız bu başarıyı Bülent Ecevit Üniversitesi’ne ve Zonguldak’a armağan ediyoruz. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’in destekleri her çalışmamızda olduğu gibi bu yarışta da bize güç kattı. Burada önemle belirtmem gereken iki nokta var; bu bir öğrenci projesidir, bizler sadece yol gösterici olarak yanlarında olduk; her aşaması öğrencilerimizin emeğidir. Ayrıca iki farklı mühendislik disiplininden öğrencimiz bir araya gelerek bu projeyi gerçekleştirmiştir; bu da Üniversitemizin bilimde multidsipliner yaklaşımlarının güzel bir örneğidir. Gelecek yıllarda Üniversitemizin adını ilk sıraya yazdırmak amacıyla çalışmaya ve birlikte başarmaya devam edeceğiz.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer ise BEÜ UAV Takımının başarılarından büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek; “Dünyada akademik eğitim, yeni nesil üniversite yaklaşımı ile öğrenci merkezli üniversiteler oluşturma yolunda ilerliyor. Bülent Ecevit Üniversitesinin tüm çalışmalarında, kalite güvencesi, sürdürülebilirlik ve öğrenci merkezli üniversite olmak üzere üç temel değeri, farklı disiplinler arası bilimsel işbirliği çalışmaları ile ön planda tutuyoruz. Bu yaklaşımımız artık bir hedef değil sonuç haline gelmeye başladı. Her alanda Üniversitemizin adını üst sıralara yazdırmaya başladık. Öğrenci projeleri ile ses getiren bir üniversite olmak bize ayrı bir gurur veriyor. TÜBİTAK’ın uluslararası katılımla düzenlediği UAV yarışları, alanında dünya çapında izlenen yarışlardan biridir. BEÜ UAV Takımının kazandığı 3.’lük ödülü Üniversitemizin artık dünya çapında bir akademik kurum olduğunun net bir göstergesi. 15 Temmuz gibi çok özel bir tarihte Zonguldak’a getirdikleri bu başarıyla bizleri ayrı bir mutluluk yaşatan Takımımız, Üniversitemizin ve Zonguldak’ın gururu olmuştur. Projeye emek veren öğrencilerimiz Erdem Gökşen ve Emre Kaya’yı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Takımın akademik danışmanı Yrd. Doç. Dr. Rıfat Hacıoğlu ve Öğr. Gör. Aytaç Altan’a teşekkür ediyorum” dedi.