Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Belediyesi kent içi ulaşımda yaşanan sorunların çözümü için çalışma başlattı. İlçedeki trafik akışı bugün başlayan ve yarında devam edecek çalışmalar kapsamında 30 ayrı noktada 30 kamera ile 6 saat boyunca kayıt altına alınarak inceleme yapılacak.

Kdz. Ereğli Belediyesi, ilçedeki trafik sorununun çözümüne ilişkin olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Ulaştırma ve Ulaşım Araçları Uygulama ve Araştırma (UYG-AR) Merkezi ile imzalanan ortak hizmet protokolü kapsamındaki çalışmalar başladı.

Kısa, orta ve uzun vadeli çözümler üretilecek

Gün içinde yapılan çalışmaları Ulaştırmadan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Ağlar ve Ulaştırma Müdürü Levent Tigin Kalyoncu ile birlikte inceleyen Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, çalışmanın temel amacının kent içi ulaşımda yaşanan sorunların ortaya çıkacak strateji ve gelişme önerileri çerçevesinde çözümlenmesi olduğunu söyledi. Ulaşım ve trafik altyapısı ve işletmeciliğinin yeniden düzenlenmesinin de planlandığını söyleyen Uysal, “ Toplu ulaşım sistemlerine öncelik verilerek, ilçemizde günümüzde yaşanan ve gelecekte oluşması beklenen ulaşım sorunları için kısa, orta ve uzun dönemlerde uygulanacak çözüm önerileri üzerinde çalışmalar yapıyoruz.”dedi.

30 kamera ile 30 noktada kayıt yapılıyor

Başkan Uysal, bugün ve yarın yapılacak çalışmalar kapsamında 30 ayrı noktada 30 kamera ile 07:30-10:30 ve 16:30-19:30 saatleri arasında 6 saat boyunca trafik sayımı yapıldığını ve tüm verilerin kayıt altına alındığını belirterek, “Trafik sayımlarının yanı sıra toplu taşıma sistemine ait yolcu sayımları, yol ağı durumu, yolculuk güzergahları, yolculuk mesafe ve süreleri, otopark ihtiyaçları gibi verilerek toplanacaktır. Tüm verilerin toplanmasının ardından İTÜ UYG-AR Merkezi akademisyenleri tarafından çeşitli ulaşım modellemeleri oluşturulacak. Ortaya çıkan sonuç doğrultusunda kent içi ulaşım konusunda en optimize model belirlenecek” şeklinde konuştu.

Uysal; “Sorunu geri dönülmez hale gelmeden çözmeyi amaçlıyoruz”

Ulaşım Ana Planı çalışması kapsamında yapılan çalışmalar ile kentin ulaşım altyapılarının (toplu taşıma sistemlerinin, karayolu sisteminin, yaya ve bisiklet altyapısının, otopark sisteminin, ulaşım türleri arasında entegrasyonun) planlanması kurumlar arası eşgüdüm ve sürekliliğin sağlanmasını hedeflediklerini söyleyen Başkan Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü; “ Çalışmalar kapsamında trafik akışının yanı sıra yayalaştırma, yatay ve düşey işaretlemelerde standardın sağlanması, kentin gelişimine paralel olarak artan motorlu taşıt trafiği ve hareketlilik, Kent Meydanı Projesi kapsamında şehir merkezinde çeşitli düzenlemelerin yapılmasının planlanması öte yandan ilave Üniversite kampüslerinin açılacak olması,Devlet Hastanesi , Kdz. Ereğli Şehirlerarası Otobüs Terminali, Adliye, Vergi Dairesi, Emniyet Müdürlüğü ve Belediye gibi kamu kurumlarına ait binalarının yerlerinin değişmesi, değiştirecek olması ve bundan kaynaklı yeni yolculuk ve trafik yüklerinin oluşması, Kent Meydanı Projesi kapsamında Özel Halk Otobüslerinin kalkış yaptığı ana durak-park alanlarının değişecek olması, yeni gelişen bölgelerin bulunması sonucu oluşmaya başlayan trafik ve toplu taşıma problemleri belirlenerek, yaşanan ve yaşanacak sorunları geri dönülmez hale gelmeden çözmeyi amaçlamaktayız.”

Halkın görüşleri de alınacak

Proje boyunca İlçe Emniyet Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Şoförler Odası ve Sivil Toplum Kuruluşları ile iletişim halinde olunacağını söyleyen Uysal, Pazartesi gününden itibaren de belediye internet sitesinde açılacak olan “Ulaşım Ana Planı Anketine” halkında kendi fikirlerini beyan edebileceğini ve bu suretle çalışmalara katkı ve destek sağlayabileceklerini söyledi.