Zonguldak’ın Ereğli ilçesi belediyesinin 2016 yılı Aralık ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Hüseyin Uysal, altyapı çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Kdz. Ereğli Belediyesi 2016 yılı Aralık Ayı Meclis Toplantısının ilk oturumu Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonunda yapıldı. Gündem maddelerinin görüşülmesine başlanmadan önce açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, göreve geldiği günden itibaren alt yapıya yapılan hizmetleri tek tek anlattı, ardından Erdemir’deki yönetim anlayışına karşı geçtiğimiz meclis toplantısında yaptığı açıklamaları sürdürdü.

“Michael Jackson’u getirmedik ama memba kalitesinde su getiriyoruz”
Başkan Uysal, Kdz. Ereğli’ye musluklardan memba kalitesinde akacak bir su getirdiklerini belirterek, bu suyun 350 bin nüfusa yeteceğini söyledi. Uysal konuşmasında “İçme Suyu projesinde sizleri bilgilendirmek istiyorum. Bildiğiniz gibi Kızılcapınar barajından 6 kilometrelik boru hattı ile arıtma tesislerimize girip orada, fiziksel, biyolojik ve kimyasal arıtma işlemlerinden geçerek yüksek kalitede su üretiliyor. Buraya Kızılcapınar barajından gelen suyun kapasitesi 70 bin ton günlük su kapasitesi ile su sağlanmakta. 25 kilometre boru hattıyla beraber Ereğli-Gülüç, Kızılcapınar, Delihakkı-Ören güzergahındaki yerleşim yerlerine 70 bin ton metreküp içme suyu temin edilmektedir. Bu 70 bin ton günlük su 350 bin nüfusa yetecek kadar su sağlanmaktadır. Başta Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’na saygı ve şükranlarımızı iletirken emeği geçen DSİ Genel Müdürüne, Bölge Müdürüne, proje üzerinde çalışan mühendislerimize ve işçi kardeşlerimize de teşekkür ediyorum. Bu suyun gelmesiyle bizler ne yapmış oluyoruz? Bidonlarla su taşınmasının önüne geçiyoruz. Memba niteliğinde su getiriyoruz. Musluğu açtığımız zaman ister içebiliyoruz, ister kullanabiliyoruz. Belki Tarkan’ı, Micheal Jackson’ı getirmedik amma tertemiz memba niteliğinde bir su getiriyoruz. Yaptığımız hizmet bu” dedi.

Doğalgaz ve enerji hattı çalışmaları
Doğalgaz ve Enerji hattı çalışmalarını da anlatan Başkan Uysal, 2016 yılında 2 bin 600 metre yağmurlama, 8 bin metre kanalizasyon hattı yaptıklarını ifade etti. Uysal konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “2. Bahsetmek istediğim konu doğalgaz çalışmaları. 2014 yılında göreve geldiğimizin zaman 5 kilometre şehir şebeke, 69 kilometre polietilen şebeke, 93 kilometre alt yapı, 19 kilometrede bina bağlantıları dönemimizde yapıldı. Doğalgazda biliyorsunuz hava kirliliği için son derece önemli. Enerjide yaptıklarımızda, Bölücek’ten Açık Havaya kadar olan 10,5 kilometre olan bölgede 31,5 kw’lik, 15.8 kw ile birleştiren arada ring oluşturduk. Bunların hepsi yerin altına yapılan hizmetler şuan. Kanalizasyon ve yağmur suyu hattında yaptığımız hizmetler ise, 2014 yılında 8 bin metre kanalizasyon, 2 bin 600 metre yağmur suyu, 2015 yılında kanalizasyon 17 bin metre, 4 bin 270 metre yağmur suyu, 2016 yılında 2 bin 500 metre kanalizasyon 10 bin 100 metre de yağmur suyu hattı yaptık. Bu arada Kavaklık ve Bölücek Mahallelerinde bin metreküp taş duvar ve dere ıslahı yaptık. Murtaza mahallesine, Ala Molla Cami üstü ve çarşıya da 250 metre beton menfez ve kanal yaptık. Kepez Dağ evlerine 1320 metre kanal tamamlandı. Kepez, Kavaklık, Uzunçayır menfez ve yağmur suyu kanalları da yapılıyor.”

“Gülüç ırmağı küçük haliç olacak”
Dere ıslahı çalışmalarını da anlatan Başkan Uysal, Gülüç Irmağı projesiyle buranın küçük bir Haliç olacağını belirterek, çalışmalara en kısa sürede başlanacağını dile getirdi. Uysal konuyla ilgili olarak “Dereler konusuna gelince, göreve geldiğimizde bu konu üzerinde çok durduk. Bu konudaki hassasiyetimizi belirttik. Kabasakal, Sarıkorkmaz ve Uzunçayır’ı yan kolları olmak üzere 2017’de bitecek şekilde planlandı. En önemlisi Gülüç Irmağı projesi. Burası küçük bir Haliç olacak. Bu projeyi de verdik, çalışmalar hakkında sizleri ilerleyen zamanlarda tekrar bilgilendireceğim” diye konuştu.

Çöplük rehabilite edilecek
Kırmacı’daki çöplük alanıyla ilgili çalışmada Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve bölge Milletvekili Faruk Çaturoğlu’na teşekkür eden Başkan Uysal, desteklerinden dolayı Bakan Özhaseki ve Milletvekili Çaturoğlu’na teşekkür etti. Uysal “Kırmacı’da 1950 yılından beri bir çöplüğümüz vardı. Buradaki çöplük rehabilitasyon projemizde onay aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’ye, bölge Milletvekilimiz Sayın Faruk Çaturoğlu ile birlikte bu dosyayı ilettik. Sayın Bakanımıza saygı ve şükranlarımızı iletirken Sayın milletvekilimiz Faruk Çaturoğlu’na da teşekkür ediyoruz. Atık Su Arıtma Tesisi konusunda da, projelendirme çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmaların hepsi alt yapı, yerin altına yapılan hizmetler. Hani bir şey görmedik, göremedik diyenlere de bunları açıklama gereği duydum. Yerin altında olduğu için bu hizmetlerimiz görünmüyorlar. Şu da var, Şehit Ömer Halisdemir Bulvarındaki o mezbelelik görüntü ortadan kalktı, bunun için telefonlarla arayıp, teşekkürlerini belirtiyorlar. Bunlar ilçemizin yapılması gereken hizmetleri. Bunları teşekkür için yapmıyoruz. Bu hizmetler yarınlar için. Yarınların inşasında bu hizmetlerin kolaylıklar sağlayacağını düşünüyorum. Yarınlara hazırlanıyoruz. Bu yaptıklarımız yeterli mi. Hayır. Bizde zaten yeterli olduğunu kabul eden bir kadro değiliz. Şehrimizdeki ihtiyaçların güncellenmesi gerektiğini, her zamanda koyduğumuz hedeflere ulaştıktan sonra tekrar yeni hedefler koyarak yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Erdemir’in yönetim anlayışını eleştirdi
Başkan Hüseyin Uysal, önceki meclis toplantısında gündeme getirdiği Erdemir’deki yönetim anlayışıyla ilgili eleştirilerini sürdürdü. Başkan Uysal, “Bugün bu hizmetleri sizlerle neden paylaştım. Havamızın, suyumuzun, denizimizin kısacası çevremizin daha temiz olmasını, daha yaşanabilir, daha sağlıklı olması için kapıları aralamak için biz bu çalışmaları yaptık. Sağlık için, hava için deniz için bu çalışmalar devam edecek. Geçtiğimiz ayki toplantımızda Hazreti Mevlana’nın sözünü söyledim. Bir neslin geleceğini bir önceki nesiller tayin eder. Biz gelecek nesiller için göz yuman, aldatan yada aldatılanlardan olmak istemiyoruz. Çevre konusundaki duyarlılığımızı, hassasiyetlerimizi dile getirirken belediyecilik anlayışımızda bunun önemini altını çizerek anlatmak istiyorum. Bu konularda netiz ve kararlıyız. Bunu hem insanlarla hem doğayla ilişkilerimizi temiz ve temizin nitelendirdiği bir ilişkiler ağı talep ettiğimizi özellikle Erdemir üzerinden anlatmıştım. Artık karar vermemiz lazım. Bizler kötü bir kiracı mı olacağız? Yoksa iyi bir ev sahibi olup ilçemize sahip mi çıkacağız? Biz hem ülkemize hem de ilçemize ev sahibiyiz, kalıcıyız o sorumlulukta sahip çıkacağız. Bu konudaki açıklamalarımı sürdüreceğim” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına destek
Başkan Hüseyin Uysal, konuşmasının son bölümünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın döviz bozdurma açıklamalarına destek verdi. Başkan Uysal şunları söyledi; “15 Temmuz’da hain FETÖ silahlı saldırısı atlatıldı fakat ekonomik saldırıyı da inşallah en kısa zamanda atlatırız, atlatacağız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘döviz bozduralım’ çağrılarına da Kdz.Ereğli olarak destek olalım diyorum. Biz hem oyunları bozalım, dövizleri bozduralım. Türk Liramıza değer verelim” dedi.
Aralık ayı Meclis toplantısının ilk oturumu gündemdeki maddelerin bir bölümünün görüşülmesiyle tamamlandı. Meclis 2. Oturumu yarın sabah aynı saatte AKM Nikah Salonunda gerçekleştirilecek.