Zonguldak’ın Ereğli İlçesi Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Devlet su İşleri (DSİ) tarafından Süleymanbeyler Köyü’nde yapımı devam eden ve yaklaşık 38 milyon TL’ye mal olan içme suyu arıtma tesisinde incelemelerde bulundu. Uysal, projenin önümüzdeki yıl tamamlanması ile birlikte ilçeye memba suyu kalitesinde su verileceğini söyledi.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, belediye başkan yardımcıları, bazı daire amirleri ile birlikte DSİ tarafından Süleymanbeyler Köyü’nde 10 dönümün üzerindeki bir araziye inşa edilen içme suyu arıtma tesisinde gazetecilerle birlikte incelemelerde bulundu. Kızılcapınar Barajı’ndan 6 kilometrelik bir hat ile arıtma tesisine gelen suyun 5-6 ayrı noktada değişik yöntemlerle filtreleneceğini dile getiren Uysal, arıtma tesisi inşaatını yapan firma yetkililerinden bilgi aldı.
Arıtma tesisi, su hatları ve yeni yapılan depolarla birlikte proje maliyetinin yaklaşık 38 milyon TL’yi bulduğunu dile getiren Uysal, bu paranın 30 yıllık bir borçlanma ile proje bittikten sonra Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından karşılanacağını söyledi. 25 kilometrelik su isale hattında çalışmaların devam ettiğini belirten Uysal, çalışmaların bazı noktalarda kamulaştırmadan kaynaklanan sorunlar nedeniyle aksadığını anlattı. Başkan Uysal önümüzdeki aylarda hava şartlarına da bakılarak Göztepe’den Kırmacı’ya kadar olan bölgede farklı noktalarda isale hatlarının döşeneceğini, bu çalışmalar sırasında bazı olumsuzluklar yaşanabileceğini belirterek, şimdiden Ereğli halkından anlayış beklediğini dile getirdi. Uysal ayrıca, günlük 70 bin metre küp içme suyu arıtma kapasitesine sahip tesisin devreye girmesi ile birlikte yaklaşık 50 yıl boyunca 350 bin nüfusa su verileceğini söyledi.
Gezi sırasında gazetecilerin su ücretlerine zam yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorusunu da yanıtlayan Uysal, bunun maliyet hesabına göre belirleneceğini açıkladı. Uysal “Zonguldak ve ilçeleri ile karşılaştırıldığında en ucuz sudan Ereğli halkı faydalanıyor. Ereğli’de suyu şu anda 2 TL 10 kuruşa veriyoruz. Tabi biz bu maliyet farklarını belediye olarak sübvanse ediyoruz. Arkadaşlarımız maliyet ile ilgili olarak çalışma yapıyorlar. Buranın bir yapılış maliyeti var. Bununla ilgili borçlanmaya gireceğiz. Ereğli’nin yüzde 85 su hatlarını yeniledik. Su depoları yapıldı. Bunların hepsi bir maliyete eklenip, çalışılır. Erdemir’den su almayacak olmamamız, bizim hiç maliyetimiz olmayacak anlamında değil. Bunun hepsinin bir maliyeti olacak ve olması da lazım. Burada 12 ayrı tesisi var. Burada çevre mühendisimiz, kimyacımız olacak. Burada da 20’ye yakın mühendis ve memurumuz görev alacak” dedi.
Uysal, arıtma tesisinin ardından Delihakkı mevkisinde isale hatlarını yapan firma yetkilileri ile de görüşerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.