Algı öyle bir silahtır ki, orduların yapamadığını yapar, hem de tereyağından kıl çeker gibi. Yeterli derecede nefret yükle yeter ki insanlara. Bir süre sonra bir şeyin yalan olduğunu bilse de insanlar onu konuşmaya ve sahiplenmeye başlarlar.

Ve bu asla tek taraflı olmaz. Benzer dozda birbiriyle çatışabilecek her topluluğa yavaş yavaş enjekte edilir. Ve bizim cenah da bundan azade sanmayın asla. Bizlerin önüne de hoşumuza gidebilecek şeyleri bir foto altına ne yazarsan yaz mantığıyla sürekli servis ederler ki, kin diri tutulsun.

Hatta öyle olaylar vardır ki, o anda yalan olduğunu kanıtlarsınız ancak güdülenen topluluk "tamam bu yalan da hiç mi olmadı böyle şeyler" ahlaksızlığına sığınır, yalanın ortaya çıkmasından mahcup olacağına ayıp bastırmak için saldırganlaşır daha da.

Burada yazıyor oluşumun tek nedeni de bu. Caps ve aforizmalara (bu özel gıcıklık alanım) karşı takıntılıyım. Bir olayın geri planında aslında ne olmuş kısmını merak ederim hep.

Bu mecrada ballı kredi, bedava peşkeş, vergisi silinenler, tarımda birşey üretmiyoruz, ülkede herşey ithal ediliyor, hiç yatırım yapılmıyor, suriyelilere herşey bedava v.s. gibi yalanları sürekli servis edenlerden bu söylediklerine dair belge ve bilgi istemekle geçiyor günlerim. Koca koca haber sitelerinden, fenomen sayfalara kadar küfür ve engellemeden başka karşılık görmedim. O nedenle onların iddia ettikleri yalanların altlığı var mıdır ben kendi ulaşabildiğim belgeler çerçevesinde araştırdım ve sizlerle paylaştım. Ve şuna inanıyorum yalanı ortaya çıkarmaktan daha önemli olan, gerçeğe ulaşmanın yol ve yöntemini göstermektir.

Ama şunu çok net gördüm, iyi niyetli olmak yetmiyor arkadaşlar. Yalan olduğunu bile bile insanlar paylaşım yapıyorlar. Ve bu insanlar o kadar çok ve ara vermeden yalan atıyor ki kulaklarımız aşina olmaya başlıyor buna, kanıksıyoruz. Tüm bu faaliyetlerin hepsi aramızdan biri dahi olsa kötü gün geçiren, kafası karışık olan, bir derdi olan 1 (bir) kişi de olsa doğru yoldan çevirebilmek.

O bir kişiyi kendinizmiş gibi görün, hissedin hep. Olmaz demeyin. Çünkü hepimizi ilgilendirebilecek her konu hakkında türlü yalanları var. Bir insan gerçeğin belli bir kısmına sahip olabilecekken, yalan söylemeyi alışkanlık haline getirmiş insan siz birini araştırmadan diğerine geçerek sürekli psikolojik üstünlüğü elinde bulundurur. Çünkü yalan emek istemez, hiçbir ahlaki değeri yoktur. Ama siz kısıtlı zaman ve imkanlarla bunu bertaraf etmek zorundasınızdır. Yetişme imkanınız yoktur. O yüzden çoğu zaman gerekli olan şey bilgi değil ferasettir. Bunun için de birşeyin hangi ağızdan hangi amaçla söylendiğini bilmek yeterlidir.

Güncel.

Nokta diye bir sayfa var klasik operasyonel bir sayfa, darbe gecesi ortadan kaybedilip infaz edildiği söylenen 2 askerin cesedi diye, 2015 yılında Daeş tarafından infaz edilen iki teröristin fotosunu koyup, darbeye direnen halka ve siyasi iradeye beddualar, hakaretler, küfürler ettiriliyor şu an orada. Ve 8447 kişi paylaşmış. Bizim cenahta yazılan hakikatler dahi 25-30 paylaşım alırken içeriği yalan ve suç olan şeyi paylaşacak böyle kitleler bulmak başarı bence. Ve profiller TC, Atatürk, Türk Bayrağı, bozkurt, tengri, hilal bıyık v.s.

Konuyla alakalı olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı gerekli açıklamayı yapıp, soruşturma başlatmış. Binbir türlü vatansız toplanmış yalan kutsuyorlar. Ama ben hayran oldum birlik ruhuna. O paylaşımları yapanlar da hakaret edenler de ülke içindelerse illaki soruşturmadan nasibini alacaklar. Sadece bir gün tökezlersek de yazdıklarının bin mislini bu millete yapmaktan hiç çekinmeyecekler.

Ve dönüp bir de bizim cenaha bakıyorum, herşeyden şikayet eden ancak aslında neyden, nasıl şikayet ettiğini bile bilmeyen, anlatmaya çalışanı da dışlayan, şikayet ettiği şeylerin hemen hepsinin az önce onu bir kaşık suda boğmak için fırsat bekleyen kişilerce servis edilen abartılmış, provakatif şeyler olduğunu idrak edemeyecek kadar inatla hareket eden, darmadağın insanlar.

Sadece sabır, fasık ağızlardan yayılan fitneler karşı sabır ve biraz araştırma.