GÜNDEM

Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku

Abone Ol
Dünya üzerinde bulunan neredeyse bütün ülkelerde, yabancı unsurlu anlaşmazlıklar çıkmaktadır. Bu sorunların çözümünde hangi ülkenin hukuk kurallarının uygulanacağı hususu önemlidir.

Yabancı Dil Önemlidir

Davaları takip eden ya da danışmanlık hizmeti veren hukuk büromuz, yabancılar ve vatandaşlık hukuku alanında da hizmet vermektedir. Bu alanda yabancı dil bilmek önem taşımaktadır. Farklı ülkelerin hukuk uygulamalarını daha kolay anlaşılması yabancı dil bilinmesi sayesinde olmaktadır. Konuyla ilgili iç hukukta yer alan mevzuat hükümlerinin de bilinmesi gerekmektedir.

Delil Toplanması Gerekmektedir

Yabancılar hukukuna ilişkin daha kısa sürebileceği düşünülen bazı davaların, belge eksikliği nedeniyle reddedildiğine uygulamada rastlanmaktadır. Bu nedenle, yabancılar ve vatandaşlık hukuku alanında görülen davalarda tüm delillerin eksiksiz bir biçimde toplanması ve mahkemeye süresi içerisinde sunulması gerekmektedir. İlgili yabancı devlet kurum ya da kuruluşlarıyla yazışmalar yapılması gerekebilir. Bu durumda, alanında uzman, bilgi ve tecrübe sahibi avukatlardan oluşan hukuk büromuz yanınızda olacaktır. Tüm delillerin toplanarak eksik evrak kalmaması, duruşmaların takip edilmesi, dosyanın içeriğiyle ilgili detaylı araştırmalar yapılması büromuz politikalarına göre davanın kazanılmasında önemli rol oynamaktadır. Eksik ya da yanlış deliller, davanın kaybedilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, dava açılmadan önce araştırma iyi yapılmalı, dava açıldıktan sonra ise akışa göre farklı stratejiler belirlenmelidir.

Yabancı Kişiyle Yapılan Evliliklerin Sonlandırılması Konusunda Kolaylık

Son dönemlerde mevzuatlarda yapılan değişiklik sonucunda, bir tarafı yabancı olan evliliklerin boşanmayla sonuçlanmış olması durumunda, yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma kararının ülkemizde tanıtılması için dava açılmasına gerek kalmamıştır. İlgili idari kuruma yapılacak başvuruyla, boşanma kararı kısa sürede tanınacaktır. Fazla masraf yapılmasını gerektirmeyen bu yol, tazminat ya da nafaka gibi boşanma davasının sonucu olan kararlara ilişkin olarak uygulanmamaktadır. Usul ekonomisi ilkesinin gerektirdiklerinin uygulamada yansıması olması için yapılan düzenlemeler sayesinde, mahkemelerin iş yükü azalmıştır. İdari kuruma yapılacak başvurunun da takibinin sağlanması gerekmektedir. Bu nedenle, hukuki sorunlarda vekil bulunması gerekmektedir.