Aydın’da yürütülen ’Turunçgil Bahçelerinde Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi’ projesi kapsamında turunçgil bahçelerinde ‘Unlu Bit’ hastalığına karşı biyolojik mücadele zamanı başladı.

Aydın’da çalışmalarına devam edilen ’Turunçgil Bahçelerinde Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY)’ projesi içinde yer alan Söke ve Sultanhisar ilçesinde turunçgil bahçelerinde tespit edilen unlu bit zararlısına karşı mücadele yapılması yönünde harekete geçildi.

Turunçgil bahçelerinde bulunan birçok hastalık ve zararlı mücadele yapılmaz ise turunçgil üretimini olumsuz yönde etkileneceğini vurgulayan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, “Aydın turunçgil ağaçları kapladığı 50 bin 109 dekar alan ve 75 bin 010 ton üretimi ile yaş meyve ve sebze ihracatında gelişme potansiyeline sahip önemli bir yerde bulunmaktadır. Bu kapsamda Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından bu hastalık ve zararlılara karşı zamanında önlem alabilmek için yıl boyunca ilçelerimize arazi çıkışları yapılarak bahçe kontrolleri yapılıyor. Yapılan bu sürveylerde zararlıların mevsim içindeki ilk çıkışları ve mücadele sezonu boyunca oluşan popülasyon yoğunlukları fenoloji ile uyumlu olacak şekilde izlenerek, üreticilere mücadeleye başlama, devam etme ve son verme zamanları konusunda bilgiler verilmektedir. Turunçgilde yapıldığı gibi incir, zeytin, pamuk, sebze ve diğer tarım alanlarımızda da görülen hastalık ve zararlılara karşı sürvey amaçlı aynı şekilde arazi çalışmaları yapılmaktadır” dedi.

‘Turunçgil Unlu Biti’nin turunçgil bahçelerinde ana zararlı konumunda olan Akdeniz meyve sineğinden sonra gelen diğer önemli zararlı olduğunu dikkat çeken Aktaş, “Aydın’da turunçgil alanlarında yürütülen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsamında, yapılan bahçe kontrollerinde Söke ve Sultanhisar’da bazı turunçgil bahçelerinde unlu bitin ekonomik olarak mücadeleyi gerektirecek düzeyde olduğu görülmüştür. Bu nedenle yayılma eğiliminde olan turunçgil unlu bit zararlısının tüm üreticiler tarafından tanınıp, yoğunluğunun izlenmesi ve mücadelesinin bilinmesi Aydın turunçgil yetiştiriciliği için önem taşımaktadır” diye konuştu.