Kurtuluş hareketinin başladığı Balıkesir'de Kuvayi Milliye Günü törenlerle kutlandı. Bu yıl 12. kez düzenlenen tören, Adnan Menderes Mahallesi girişinde bulunan Kuvayi Milliye Anıtı önünde yapıldı.

Sabah Atatürk Anıtı'na öğleden sonra da Kuva-yi Milliye Anıtı'na Türkiye çelengi sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören renkli görüntülere sahne oldu.

Tören, Kuvayi Milliye Anıtı'na Türkiye çelengi sunulmasıyla başladı. Törene Vali Ahmet Turhan, Garnizon Komutanı Tümgeneral Fahri Kır, Belediye Başkanı İsmail Ok, İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Abdullah Soykan, adli, askeri, siyasi erkan, daire müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Soykan, Balıkesir'in milli mücadele dönemindeki önemini anlattı. 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'in işgal edilmesinin ardından, Balıkesir'in ileri gelenlerinin önce Okuma Yurdu'nda sonra da Alacamescit'te toplanarak silahlı direniş kararı aldıklarını belirten Soykan, "Balıkesir düzenli ordularıyla, kongreleriyle Kuvayı Milliye ateşinin yakıldığı çok önemli bir ildir. Balıkesir bu özelliğiyle başta Batı Anadolu olmak üzere tüm ülkeye örnek oldu. Bizler Balıkesirli olmaktan, Balıkesir'de yaşamaktan her zaman gurur duyduk. Bugünlerde gerçekten o günlerde olduğu gibi birlik ve beraberliğe çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Kuvayi Milliye Haftası dolayısı ile yapılan etkinliklerle gençlerimizde bu ruhun yeniden canlanması açısından önemli bir gün olduğunu düşünüyorum." dedi.

Kuvâ-yi Millîye anıtında gerçekleşen törenin ardından Devrim Erbil Sanat Galerisi'nde Balıkesir Belediyesi Kent Arşivi 'Kuvâ-yi Millîye' konulu fotoğraf sergisi açıldı.

Salih Tozan Toplantı ve Gösteri Merkezinde Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Bölümü okutmanı Asuman Soykan tarafından 'İstiklale Giden Yolda Balıkesir' konulu bir konferans verildi. Etkinlikler Alaca Mescit'deki mevlit ve lokma hayrının ardından, Garnizon ve Okullar Komutanlığı Bandosu'nun Atatürk Parkı'ndaki konser ile devam edecek.