Telefonların batarya ömrü çok kısaydı,

  • Bağlantı ses kalitesi çok düşüktü,
  • Telefonlar taşınamayacak kadar büyüktü,
  • Güvenlik zaafiyeti yüksekti,
  • Görüşmeler sık sık kesiliyordu.

1G teknolojisinin ulaşabildiği maksimum hız 2,4 Kbps (kilobits per second)’dir.

Cep telefonu teknolojisi en büyük sıçrayışını 1G’den 2G’ye geçerek yaptı. Bu 2 teknoloji arasındaki en büyük farklılık 1G’nin analog 2G’nin ise dijital olmasıdır. Bu sayede daha güvenli bir iletişim kanalı kurulabiliyordu. 2G ile birlikte bugün hala kullandığımız SMS ve MMS servisleri ile tanıştık. 2G teknolojisinin hızı GPRS (General Packet Radio Service - Radyo Paketi Genel Servisi) ile 50 Kbps’e, EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution - GSM Evrimi için Geliştirilmiş Veri Hızları) ile 1 Mbps’e kadar ulaşıyordu.

Fotoğraf paylaşma, web’de dolaşma, video indirme, email gönderimi gibi bugün akıllı telefonlarda en çok kullandığımız fonksiyonlar 2001 yılında 3G teknolojisi ile hayatımıza girdi. 3. Nesil mobil haberleşme teknolojisinin sabit kullanıcılar için ulaşabileceği maksimum hız 2 Mbps iken, yürüyen kullanıcılar için 384 Kbps ve hareketli araçlardaki kullanıcılar için 144 Kbps’tir. 3G ile hayatımıza giren multimedya fonksiyonlarını mümkün kılan asıl etken işte bu yüksek hızdır.

4G teknolojisinin amacı yüksek hız, yüksek kapasite, yüksek kalite, yüksek güvenlik ve düşük maliyet olarak özetlenebilir. 4G’nin hızı hareketli araçlardaki kullanıcılar için 100 Mbps’e, yürüyen ya da sabit kullanıcılar için ise 1 Gbps’e kadar çıkabiliyor.

Akıllı telefonlarımız mobil haberleşme teknolojilerine geriye dönük uyum gösteriyor. Örneğin 3G telefonlar 4G sistemini kullanamazken, 4G telefon hem 3G hem de 4G teknolojisi ile çalışabiliyor.

5G şu an kullanılan en yeni mobil haberleşme teknolojisi. 4G’ye göre 35 kat daha hızlı. 5G teknolojisinin kullanıldığı ülkeler arasında Güney Kore, İngiltere, Almanya ve Amerika bulunuyor. İskandinav ülkeleri ise 5G’ye geçiş için hazırlıklarına devam ediyor.

Bu makalede mobil teknolojilerin ulaşabileceği maksimum hızlardan bahsettik. Eğer akıllı telefonunuzda kullandığınız tam indirme ve yükleme hızını görmek isterseniz speedcheck gibi internet hız testi uygulamalarından faydalanabilirsiniz.