Oyun sektöründe dikkat çeken çalışmalarda bulunan ve sektörde bir yükselişin bulunduğunu belirten Başbuğhan Çeker, “Daha çok mobil oyun sektöründe hem Türkiye’de hem de dünyada ciddi bir yükselişin olduğunu görüyoruz.” ifadelerinde bulundu. Bu yükselişin daha çok koronavirüs döneminde oluştuğunu, bunun yanı sıra sektörel yatırımların da artış gösterdiğini ifade eden Çeker, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

“Oyun sektörü pek çok endüstriyi bünyesinde barındıran kompleks bir sektör. Dolayısıyla oyun sektörüne yapılacak yatırımların her biri, farklı endüstrileri de doğrudan etkileyecek. Son zamanlarda oyun sektöründe önemli bir yükseliş olduğunu görüyoruz. Bu yükselişte farklı parametreler doğrudan etkileyici olarak ön plana çıkıyor. Her şeyden önce koronavirüs döneminde uzunca bir süredir evde kalan insanlar, boş vakitlerini değerlendirebilmek için özellikle mobil oyunlara yönelim gösterdi. Bunun yanı sıra oyun sektörüne yapılan yatırımların sayısında da bir artış meydana geldi. Bu etkenlerin her biri, oyun sektörünün ciddi bir ivme yakalamasını mümkün kıldı.”

Bu Yükselişte Farklı Parametreler Etkili

Oyun sektörünün geliştiriciler, yayıncılar, müzik ve seslendirme, pazarlama gibi ajansları bünyesinde barındırdığını belirten Başbuğhan Çeker, sektörel gelişmelerin büyük bir endüstriyi doğrudan etkilediğini ifade etti: “Oyun sektörü yükselişte diyoruz da bunun da bir temeli var. Her şeyden önce insanların oyunlara ilgisinde bir artış meydana geldi. Mobil oyunların çok daha kolay ulaşılabilir olması, özellikle mobil oyunlara yönelimi arttırdı. Tablet ya da telefonlardan oynanabilen bu tür oyunlar için mekân sınırlaması mevcut değil. Dolayısıyla mobil oyunlarda ciddi bir artış meydana geldi.”

Küresel Oyun Pazarı ve Türkiye’de Yenilikçi Girişimler Mevcut

Küresel oyun pazarının 2020 yılında bir önceki yıla göre artış gösterdiğini belirten Başbuğhan Çeker, konuyla ilgili açıklamalarını şu sözlerle noktaladı: “2020 yılında küresel oyun pazarı 159 milyar doları aştı. Bu ise bir önceki yıla göre %9.3 oranında bir büyüme anlamına geliyor. 2020 yılında Türkiye’de dijital oyun pazarında ise %29’luk bir büyüme meydana geldi. Bu veriler bize, oyun sektörünün bir gelişme içinde olduğunu ifade ediyor. Bu nedenle oyun sektörüne yapılacak her başarılı yatırım bir hayli önemli.”